Annons

Ny förrådshyra upprör i Södan

Från och med 2010 kommer föreningarna i Söderslättshallen att betala hyra för förrådsutrymme. Den nya avgiften på 100 kronor per kvadratmeter upprör hockeyklubben Tif Vikings. ”Det är märkligt att vi ska betala för förråd som vi själva har byggt”, säger Fredrik Jönsson, ordförande i Vikings.
Sport • Publicerad 31 december 2009

TRELLEBORG. Fritidsförvaltningens nya taxor för 2010 innebär kostnadsökningar i form av höjda hyror och avgifter för föreningarna. Bland annat har man infört en hyra för förrådsutrymmen som ska inbringa sammanlagt 100 000 kronor till fritidsnämnden.

De nya avgifterna fastställdes av nämnden den 15 december och flera klubbar TA-sporten varit i kontakt med säger att man ännu inte hunnit sätta sig in i förändringarna.

Annons

– Det är märkligt hur man ändrar spelreglerna med så kort varsel. Vi försöker arbeta långsiktigt och så får vi en sådan här julklapp från fritidsnämnden, säger Fredrik Jönsson som också tycker att fritidsnämnden varit otydliga och belastat olika föreningar och olika anläggningar olika.

Enligt Vikings ordförande innebär de nya förrådshyrorna en årlig kostnadsökning med 14 000 kronor för klubben.

– Det är inte de kostnader vi kommit fram till i våra beräkningar, säger Mats-Åke Svensson (KD), ordförande i fritidsnämnden.

– Dessutom slipper klubben betala reklamskatt som de varit tvungna till tidigare, fortsätter han.

Fritidsnämndens ordförande beklagar att beslutet om de nya taxorna kom sent, men säger att man nu varit noga med att sträva efter att fördela kostnadsökningarna så rättvist så möjligt mellan klubbarna i kommunen.

– Vi har fått tydliga direktiv från kommunstyrelsen att vi inte får gå minus. Därför är vi tvungna att komma med ett åtgärdsprogram. Vi ligger fortfarande väldigt lågt om man jämför med andra kommuner och vi har fortfarande kvar nolltaxan för ungdomarna i föreningslivet, det är vi en av få kommuner som har, säger Mats-Åke Svensson.

Beslutet att införa förrådshyror drabbar praktiskt taget alla klubbar som har verksamhet i Söderslättshallen.

Palmstadens ordförande Lesley Sommer meddelar att han ännu inte läst igenom de nya taxorna för 2010.

– Jag vet inte vad det innebär för klubben än, men det kostar att driva en hall, det får man acceptera. Med en privat aktör hade vi fått väldigt mycket högre taxor, konstaterar han.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons