Ny förening ska rädda IFK ur krisen

IFK Trelleborg Aid heter IFK:s räddande ängel. Med hjälp av insamlingsbössor ska den nybildade föreningen hjälpa IFK ur dess akuta ekonomiska kris.
– Det måste finnas 200 000 kronor på kontot inom en månad, säger ordföranden Ulf Arnshed.
Sport • Publicerad 19 oktober 2010
Alf Westerberg stödjer IFK Trelleborg Aid med 200 kronor. Till höger Ulf Arnshed.
Alf Westerberg stödjer IFK Trelleborg Aid med 200 kronor. Till höger Ulf Arnshed.Foto: 

Sångaren Bob Geldof kan bidra till att rädda IFK Trelleborg. Hans välgörenhetskonserter Live Aid från 1985 har nämligen inspirerat gamla IFK-vänner till en likande räddningsauktion.

– Kunde han samla in pengar till Afrikas barn så kan vi samla in till Trelleborgs barn, säger Ulf Arnshed.

IFK Trelleborg Aid bildades i onsdags med syftet att stödja IFK Trelleborg genom att sprida ett positivt budskap om föreningen och bidra med ekonomiskt bidrag. Tanken är att stödföreningen ska samla in en miljon kronor för att undvika att IFK går i konkurs.

– Situationen har väckt massor av gamla IFK:are till liv. Nu gör vi ett allvarligt försök att vända det här. Alla pengar vi får in går oavkortat till att hjälpa IFK.

Jakten på pengar kommer huvudsakligen att ske på tre olika sätt. Privatpersoner och företag kommer att kontaktas, fordringsägare får chansen att efterskänka delar av IFK:s skuld samtidigt som ett 40-tal insamlingsbössor kommer att placeras ut i Trelleborg.

– Bössorna har ett stort symbolvärde, vi tar oss ut bland folksamlingar och berättar om vår verksamhet, svarar på frågor och samlar in pengar, säger Mats Gullberg, ordförande för IFK:s huvudstyrelse.

Stödföreningen räknar med att få in 100 000 kronor genom sina bössor. 300 000 kronor ska komma från fordringsägare och 600 000 kronor från företagare och privatpersoner. I det inledande skedet är det privatpersoner som föreningen vänder sig till.

– Att gå till företag nu är inte tillräckligt seriöst. Om vi samlar in pengar från privatpersoner först så har vi visat att alla medlemmar ställer upp och då hoppas vi att även ett antal företag kan ställa upp.

En fordringsägare har redan avskrivit IFK:s skuld på en och en halv miljon kronor. Något som innebär att IFK har ett negativt eget kapital på 2,2 miljoner kronor varav cirka en miljon är kortfristiga skulder.

Någon tidsplan för när pengarna ska vara insamlade är inte gjord. Men kronofogden har startat en utredning och kommer inom några månader begära de 381 129 kronor som IFK är skyldiga Skatteverket.

– Jag är säker på att vi inom två till fyra veckor måste visa att vi tagit form och inte bara presenterar nio PowerPoint-sidor. Tiden är ett stort problem, säger Ulf Arnshed.

Rinner tiden ut innan tillräckligt med pengar kommit in finns det dock en möjlig livlina. En lokal bank i Trelleborg sägs vara beredd att ställa upp med ett kortfristigt lån.

Om IFK trots de åtgärder som nu vidtas tvingas i konkurs är de insamlade pengarna ett minne blott för bidragsgivarna. De pengar som kan tänkas finnas kvar inom stödföreningen får dess medlemmar besluta om under ett extrainsatt årsmöte.

Att rädda IFK Trelleborg är dock självklart för dess styrelsemedlemmar. Liksom för TFF-tränaren Alf Westerberg som blev den första att stötta IFK Trelleborg Aid.

– Man ska inte glömma var man kommer i från, säger han och lägger ner tvåhundra kronor i IFK-bössan.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.