Annons

"Nu vill vi ha något nytt"

TA-sportens Martin Falkenby summerar sportåret i Trelleborg.
Sport • Publicerad 31 december 2011
Foto: Lars Dareberg

I afton stänger vi 2011. Det är på tiden. 365 dagar av idrottsligt mörker räcker. Nu vill vi ha något nytt.

Som reporter på en lokal tidning är det inte roligt att skriva om dåliga resultat. Men det är inte för egen del som jag önskar alla ett bättre sportår 2012. Det är för allas skull.

Annons

Idrotten är en så vital del i samhället och det är viktigt att förutsättningar finns för stor breddverksamhet och bra elitidrott.

Jag är övertygad om att positiva resultat smittar av sig till samhället i övrigt. Fungerande föreningar utgör ett viktigt fundament att stå på.

Tyvärr har vi tvingats rapportera om Trelleborgs Ridklubbs ekonomiska problem. Trelleborgs Fotbollförenings allsvenska sorti. Dåliga tabellplaceringar överlag för fotbollslagen.

Palmstadens herrar lyckades inte nå sin målsättning även om man skaffat sig ett bättre utgångsläge inför den här våren. Tif Vikings kvalmiss till hockeytvåan.

BK Borgens väg till bowlingeliten blir allt längre. För att ta några exempel.

Allt har inte varit dåligt. Långtifrån.

Nya talanger har blommat upp. Mängder av aktiva har tagit viktiga kliv i sina karriärer. Nya lag har bildats. Nya mål har uppnåtts.

Viktigast av allt är att det är så många som rör på sig. Det är dagens Sylvesterlopp ett exempel på. Motionsloppen har varit inne i en boom under en längre tid och intresset ser inte ut att avta.

Det är viktigt att belysa breddidrotten och där har vi som lokaltidning försökt att hitta nya vägar för att hitta de som verkar i det tysta.

I början av året lanserades artikelserien porträttstafetten. 19 människor har porträtterats om lördagarna under 2011. Det är de som bestämmer vart stafetten ska ta vägen och jag ska ärligt säga att flera av personerna hade vi inte hittat själva.

Annons

Porträttserien fortsätter även in på det nya året, se det som ett nyårslöfte.

Vi har även infört motion och hälsa som ett stående inslag, senast artikelserien om korpidrotten i Trelleborg. Vi vet att den serien tagits emot väl i läsekretsen. Jag vill passa på att be er komma med förslag på vad vi ska skriva om. Det gäller i allmänhet, inte bara motion och hälsa.

Ung sport har åter gjort entré. Varje tisdag tar vi ett samlat grepp om vad som skett och ska ske på barn- och ungdomsnivå.

Allt handlar inte om resultat, placeringar och nya personbästa. Men det är klart att det är en drivkraft för många.

Det kan vara en lika stor prestation att genomföra Sylvesterloppets halvmara som att klara av att springa 200 meter på mindre än 25 sekunder. Allt beroende på ens förutsättningar.

Oavsett så finns det nästan alltid en historia att berätta och en historia att ta del av.

Och bakom varje utövare finns det nästan alltid någon eller några som hjälpt denne på vägen. Det är bara att lyfta på hatten för alla ledare och ideella krafter som oftast inte kommer ut i ljuset. De förtjänar en extra hyllning.

I afton stänger vi 2011. Vi är alla nyfikna på nästa kapitel. Vad kommer det att innehålla?

OS kommer alltid vara ett givet mål för många. Sällan har väl så många trelleborgare varit aktuella för ett olympiskt spel. Och oavsett om det blir en Nilsson, en Andersson eller en Lindborg som från sin idrottsliga fostran i Trelleborg når hela vägen till OS i London så blir de självklara förebilder för nästa generation.

För Trelleborgs del blir det säkerligen ett bra år idrottsligt sett. Passande då 2012 innehåller 366 dagar. Fler dagar att njuta!

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons