Nu står hoppet till de unga

Damlagets storhetstid hör till det förgångna. Nu är TBTK en ungdomsklubb. Men att få ungdomarna att blomma ut tar sin tid. "Någon elitpingis i Trelleborg blir det inte på ett bra tag", säger Rune S Pehrsson, ordförande i TBTK.
Sport • Publicerad 13 februari 2009
TBTK:s framtid Efter damlagets fall är det idel ungdomar som får representera klubbens färger: Michael Hansen, Filip Arevi, Simon Persson, Pelle Almgren, Angelica Augsutsson, tränare, Viktor Möller, Timmy Willgren, Robin Wahldén, Peter Larsson, Tobias Månsson och Gustav Fahlén. Bild: Tomas Nyberg
TBTK:s framtid Efter damlagets fall är det idel ungdomar som får representera klubbens färger: Michael Hansen, Filip Arevi, Simon Persson, Pelle Almgren, Angelica Augsutsson, tränare, Viktor Möller, Timmy Willgren, Robin Wahldén, Peter Larsson, Tobias Månsson och Gustav Fahlén. Bild: Tomas NybergFoto: 

Åtta bord står till klubbens förfogande i Söderslättshallen. Det är ungdomarna som tagit över nu. Träningsviljan är det inget fel på. Framgångarna är inte överdådiga ännu, men talang finns.

TBTK-ungdomarna leder sin serie i pojkar 15 och Gustav Fahlén, Isaac Nyheim, Emil Lundahl och Viktor Werngren tillhör alla de tio-tolv bästa i sin åldersklass i Skåne.

De äldre av de unga utgör också en del av herrlaget i division fem, för närvarande på fjärdeplats i den serien.

- Vi satsar på ungdomarna. Vi har en god ekonomi som gör att vi kan skicka ut våra ungdomar och tävla, det är viktigt. Sen får vi se vad det blir av det i förlängningen, säger Rune S Pehrsson, 69-årig pingisnestor och ordförande i TBTK sedan 2006.

Tränaren Angelica Augustsson drömmer om en snar nystart för damlaget i klubben. Enligt Rune S Pehrsson blir det inte så.

- Det finns inga pengar till det. Inga spelare heller. Inom överskådlig framtid finns det inte någon möjlighet, det är för tunt med spelare, säger han.

TBTK:s ordförande påpekar att det var svårt att få damlagets elitverksamhet att löna sig.

- Även om vi hade ett riktigt bra lag så satt det bara 50 åskådare på läktaren i alla fall. Det är svårt att få in några pengar på det sättet.

Bristen på ledare är ett annat ständigt återkommande spörsmål inom idrotten, så också i Trelleborgs BTK.

- De som spelade i division ett på 90-talet skulle vi haft kvar som ledare nu, men det har vi tyvärr inte, påpekar Rune S Pehrsson.

Inför nuvarande säsong lämnade kassören, eldsjälen och mångårige lagledaren Inge Augustsson sina uppdrag i föreningen.

Den nye kassören heter Peter Almgren, en av de nya krafter som tog vid efter Augustsson.

- Man visste inte hur det skulle gå när Inge inte skulle vara med, han skötte ju hela klubben. Nu är vi flera som får hjälpas åt, vi är flera föräldrar som sitter i styrelsen, berättar han.

Peter Almgren har hittat tillbaka till klubben tack vare sonen Pelle. När han själv spelade i början på 80-talet var det ett annat drag kring pingisen i stan.

- När det gäller antalet som tränade kan man inte jämföra, det var många fler. Fler ungdomar och fler lag. Vi var ett helt gäng bara från Knäckekärr, det var en stor sport i Trelleborg.

Men även i det korta perspektivet har klubben tappat på ungdomssidan. I dag har man ett 30-tal aktiva, från nybörjare och upp till spelare som är 15 år. För ett år sedan var antalet spelare betydligt fler. Bland annat har flicksidan försvunnit.

Peter Almgren kopplar samman tappet med damlagets fall.

- Damlaget gjorde att klubben syntes utåt, att det skrevs och talades om klubben. Nu syns vi inte lika mycket, säger Peter Almgren.

Med en ny generation ledare och ny generation spelare tar klubben sats mot framtiden. Utan elitseriespel och utan damlag.

- Det viktigaste är att grabbarna får komma ut och tävla, ju bättre för dem, desto bättre för klubben. Nu har vi bara ungdomarna kvar. Det är dem vi måste bygga det kring, säger Peter Almgren.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.