Nu ska klubbarna slippa betala
Dessutom ska idrottsklubbarna slippa få räkningar från polisen.
– Vi ska hitta de rackare som ställer till jävelskap, säger Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare i huliganfrågor.
En huvudfråga är skärpningen av tillträdesförbudet, där Eriksson föreslår att risksupportrar ska kunna stängas av i tre år, jämfört med ett år i dag. Tillträdesförbudet ska även utökas till ett område cirka 150–300 meter från arenan.
Supportrar med tillträdesförbud kan i dag lugnt vänta ut matchen, enligt Christian Agdur, operativ chef vid Stockholmspolisen.
– De sätter sig på en restaurang 25 meter från Stockholms stadion, dricker väldigt med alkohol och söker efter matchen upp motståndarna för att slåss, säger Agdur, som välkomnar förslaget.
Effektivt förbud
Även kollegan Mats Norlin, chef för supporterpolisen i Stockholm, tror på en skärpning. Tillträdesförbud är generellt effektivt, enligt Norlin.
– Supportrarna tycker att det är jobbigt att ha ett förbud. De frågar oss ofta när det går ut och det efterlevs nästan alltid, säger han.
Hans uppfattning delas av Mats Jonsson, evenemangsansvarig på Djurgården, som sedan i maj fört ett huliganregister.
– Vi har inte tagit någon på arenan som har haft tillträdesförbud, säger han.
Eriksson föreslår att Riksidrottsförbundet får ansvar för ett liknande, nationellt register.
Bedömer olika
Kostnaderna för polisinsatser är en glödhet fråga sedan klubbar som drivs som aktiebolag börjat få räkningar. Men Eriksson får idrottsrörelsens gillande – han anser att det allmänna ska betala, även för aktiebolag.
– Det han föreslår är vad vi och de klubbar som drabbats av kostnader hela tiden har kämpat för, säger Johan Segui, AIK:s ordförande.
Ett utmärkt förslag, anser också Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.
– Nu är rättsläget osäkert eftersom polisen i landet gör olika bedömningar av när kostnaden ska tas ut, säger han.
Johan Pehrson, FP-ledamot i justitieutskottet, menar dock att kostnaderna då borde tas bort även för annan kommersiell verksamhet, som hårdrockskonserter.
– Både hårdrock och fotboll är kultur och då känns det inte bra att de behandlas olika, säger han.