"Nu ska jag hem och sova"

De skånska elitjuniorerna Anna Persson, Göingarna och Mikael Kristensson, Torfinn var säkerheten själva, när O-ringens finaletapper avgjordes på fredagen. Båda ledde klart och hade nerverna under kontroll och säkrade härliga slutsegrar och visade att de tillhör landets främsta idrottsutövare på juniorsidan.
Sport • Publicerad 23 juli 2005

– Nu ska jag hem och sova. Det har varit två jobbiga veckor och jag är helt slut, förklarade Anna Persson, som har tilläggsnamnet Humlaröd från föräldrarnas lantgård i Östra Göinge. Allt för att slippa bli sammanblandad med en klubbkamrat i orienterarnas datoriserade anmälningsprogram.

Nu återstår hyllningar på hemmaplan. Klubbens medlemmar, Östra Göinge kommun och sponsorer skall hylla Anna Persson på söndag eftermiddag vid klubbstugan i Tågaröd. Hela kommunen är stolt över vad Anna Persson presterat i skogarna de senaste två veckorna. Nu blev det tredje slutsegern i O-ringen och så har hon hela fem andraplaceringar. Anna Persson sprang i mål nästan sida vid sida med mamma Kerstin. Det blev bara för Kerstin att kliva över i Annas målfålla och krama om sin tös.

– Vi hade faktiskt en tävling om vem som skulle komma först i mål, berättade Anna.

– Jag fick nästan vänta på upploppet för att vi skulle komma i mål samtidigt, kommenterade mamma Kerstin. När Anna ringde hem från Schweiz och berättade att hon vunnit VM så trodde vi henne knappt.

– När jag såg Johanna Jonsson ute i skogen tänkte jag att det är bäst att jag skärper mig, berättar Anna Persson om sitt lopp. Det har varit jobbigt, men samtidigt kul båda veckorna. Nervositeten släppte när jag såg Johanna i skogen. Då fick jag press på mig.

– Nu kan jag knappt tänka på vad jag ska springa för tävlingar i höst. Det blir väl en del lopp i Skåne förutom SM. – Det här känns skönt speciellt med tanke på att jag gick ut i ledning i fjol i samma klass och blev femma, förklarade Mikael Kristensson när han segrat i H18 elit. Nu gjorde jag två missar i början, men tog det sedan jättelugnt.

Annars har Torfinnjunioren segervana från O-ringen då han vann tävlingen tre år i rad i klasserna H14, H15 och H16.

– Nu ska jag satsa på nästa år och inte minst för att vara med på junior-VM och ta revansch för årets VM-miss på medeldistansen. Dessutom väntar ytterligare två år på orienteringsgymnasiet i Eksjö, där jag studerar lite på halvfart för att kunna satsa på orienteringen.

Eje Johansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.