Annons

Nu leder Pärson världscupen

Plötsligt går alla kuggar i varandra. Då är Anja Pärson oslagbar. Helgen i S:t Moritz hon inte glömmer: Seger i störtloppet, seger i super-G och ledning i världscupen. "Nu ska jag mysa hela dagen", säger hon.
Sport • Publicerad 16 december 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Efter lördagens lika sköna som rätt överraskande seger i störtloppet slog Anja Pärson till igen i den schweiziska alporten. Karriärens fjärde seger i super-G.Marginalen var knapp, men tillräcklig.Pärson distanserade kanadensiskan Emily Bryden med fyra hundradelar.100 friska poäng till — och med helgens jackpot på 200 poäng steg hon som raket hela vägen upp till ledning i den totala världscupen. Hon är fyra poäng före Nicole Hosp, Österrike.Då är det bara någon vecka sedan en och annan räknade bort 26-åringen från chansen att vara med och slåss om slutsegern. För Pärson kom till de schweiziska alperna med tvivel i bakhuvudet, frustration i benen och ett tävlingsfacit som fick experterna att ifrågasätta hennes möjligheter att göra sig gällande i vinter.Säsongsstarten var den sämsta hittills.Men få har som Pärson gång efter gång tagit sig samman när krisen knackat som hårdast på dörren. Det är ett mönster som ständigt går igen.Kom ihåg hur det var inför VM i Åre. Pärson var det lika givna som stora affischnamnet i hemmabackarna och i slutet av januari var hon nästan uppgiven av alla motgångar.Då kontrade hon med att bjuda på guldfrossa.Anja lyste av glädje efter söndagens seger.Segrarna var en sak, känslan att vara tillbaka och visa vad hon kan var kanske ännu viktigare än världscupvinsterna nummer 36 och 37.- Solen skiner, snön är perfekt, hanget passar mig väldigt väl...det är som jag sagt tidigare, jag har inte riktigt fått rättvisa i Kanada och USA. Nu visade jag att jag är med. Det där sista lilla har inte funnits, det har med självförtroendet att göra. Nu kom jag hit, var trygg i hanget och hittade rytmen...det behövs så lite för att det ska går fort igen, säger hon till SVT.Söndagens triumf handlade om mod, flyt — och kanske också lite om pappa Anders slipande på skidor och pjäxor.- I hoppet i nedre delen hade jag och Bryden en bra linje och fick med oss farten. Annars tror jag att jag, som i lördags, vågade ta besluten när man väl kom till problemen och bara köra på och lita på sin skidåkning.Och så det där med Anders Pärsons hantverk:- Jag har gått ned på höjden på avståndsplattan från sju till fem millimeter. Jag vet inte om det är avgörande. Vi får säga att det var det som gjorde det, så att pappa kan känna att han har fixat och donat med pjäxorna och skidorna, säger hon till SVT.Nästa helg kan Anja Pärson dryga ut ledningen i världscupen. Störtlopp och superkombination väntar i S:t Anton.- Det är en otroligt tuff backe och jag har hört skvaller om att vi ska köra i herrarnas störtloppsbacke. Det kommer att bli tekniskt och brant och det passar mig.- Om det här fortsätter och jag har det här självförtroendet, kan allt hända.Jessica Lindell-Vikarby kom på 16:e plats i S:t Moritz, 81 hundradelar efter Pärson.Henrik Skiöld/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons