Noring yngst i ny U21-trupp

Glädjeyran från i somras har lagt sig. Nu börjar resan mot nästa EM. På tisdagen presenterade förbundskapten Jörgen Lennartsson den U21-trupp som ska ta sig an Bulgarien på Vångavallen den 9 september. Yngst i gänget är TFF-målvakten Viktor Noring.
Sport • Publicerad 25 augusti 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Nya utmaningar väntar för en ny årskull U21-spelare. Men Jörgen Lennartsson väljer att ta avstamp från det som hände i juni, fotbollsfesterna och framgångarna i U21-EM på hemmaplan.

– Det är viktigt att använda det positiva från i somras och ta med oss in i det nya laget; optimismen, respektlösheten, sättet att spela och sättet att vara i grupp, säger Jörgen Lennartsson.

Slutmålet är EM-slutspelet i Danmark 2011. Vägen dit börjar borta mot Montenegro den 4 september och fortsätter mot Bulgarien på Vångavallen onsdagen den 9 september.

– Att spela i Trelleborg känns som ett säkert kort. Det är alltid bra organisation och bra planer i Skåne. Och vi har positiva minnen från Vångavallen. Vi spelade 0–0 mot Portugal i för-EM, säger Lennartsson.

I Sveriges grupp spelar också Israel och Kazakstan. Gruppsegraren går sedan till play off där man möter segraren från en annan kvalgrupp.

– 52 länder slåss om sju platser. Det är den svåraste turneringen att nå till, men att nå dit är förstås vårt självklara mål.

Den trupp som Lennartsson presenterade i Söderslättshallen i går innehöll inga överraskningar. Bara en av de 20 hade aldrig tidigare spelat i U21-landslaget – Viktor Noring som ju blev skadad när Sverige vann träningslandskampen mot Danmark för två veckor sedan.

Att TFF:aren dyker upp igen i truppen är ingen överraskning, trots sina ringa ålder.

– Han är ju född -91, men han är ingen 91:a till sättet att vara på och utanför planen. Kul för Sverige, kul för Trelleborg och kul för Husie att ha fått fram en sådan målvakt.

– Viktor har bra attityd, är ödmjuk och vill lära sig. Sedan får han ju bra målvaktsträning i den traditionsrika målvaktsskolan i Trelleborg, säger Jörgen Lennartsson.

Det landslag som visade upp sig somras charmade publiken med offensivlusta och många mål. Ambitionen är att fortsätta på den offensiva linjen samtidigt som man ju har nya spelare att anpassa sig till.

– Vi har ju ingen Marcus Berg längre. Varje kull är unik, vi kan inte lägga något kalkerpapper från i somras. Men ambitionen är att spela offensivt och skapa målchanser efter eget passningsspel.

Hur lätt har det varit att ladda om efter festen i somras?

– Det är inte svårt när man är passionerad och brinner för fotbollen. Käsnlomässigt var det däremot vemodigt att veta att den gruppen vi hade inte kommer att vara tillsammans mer. Det tog två veckor att komma över.

Känner du ökad press att lyckas nu efter EM-framgången?

– Press känner man alltid som tränare, men det är nog mest stimulans i så fall.

Så här ser truppen ut:

Målvakter: Kristoffer Nordfeldt, Brommapojkarna, Viktor Noring, Trelleborg.

Försvarare: Michael Almebäck, Örebro, Pierre Bengtsson, AIK, Joel Ekstrand, Helsingborg, Erik Lund, IFK Göteborg, Emil Salomonsson, Halmstad, Marcus Nilsson, Helsingborg, Martin Olsson, Blackburn.

Mittfältare/anfallare: Denni Avdic, Elfsborg, Emir Bajrami, Elfsborg, Albin Ekdal, Siena, Pär Eriksson, Gais, Sebastian Eriksson, IFK Göteborg, Erton Fejzullahu, Nijmegen, Jiloan Hamad, Malmö FF, Andreas Landgren, Helsingborg, Guillermo Molins, Malmö FF, Agon Mehmeti, Malmö FF, Daniel Nordmark, Elfsborg.

Johan Silfversten Bergman
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.