Annons

Nordens bäste var nära att lägga av

Förra helgen blev Dennis Vollenweider nordisk ungdomsmästare i Estland. Men för bara ett par månader sedan var han långt, långt ifrån något mästerskap.
Sport • Publicerad 2 juni 2006
Så in i Norden bra. Dennis Vollenweider har nyligen bärgat brottarguld i nordiska mästerskapen för ungdomar. För ett par månader sedan hade han planer på att sluta. BILD: Claes Nyberg
Så in i Norden bra. Dennis Vollenweider har nyligen bärgat brottarguld i nordiska mästerskapen för ungdomar. För ett par månader sedan hade han planer på att sluta. BILD: Claes NybergFoto: 

– Ja, jag var trött på brottning och hade planer på att helt enkelt sluta eller i alla fall göra ett uppehåll, inleder Dennis, när TA-sporten träffar honom dagarna efter NM-guldet i Estland och han fortsätter:

– Det var före SM men så ställde jag upp där och vann och sedan har det ju rullat på. Efter NM-segern är jag nu nominerad även till UEM senare i sommar och nu är det hårdsatsning som gäller! Dennis blir 17 år i juli, går första året på Skurups Lantbruksskola – med inriktning på transport och teknik. Kollektivt inackorderad trivs han som fisken i vattnet men han har andra planer inför kommande termin:

Annons

– Det är toppen på alla vis i Skurup på elevhemmet, där vi umgås både killar och tjejer men vi är fyra killar som kommer att flytta in i en lägenhet i Skivarp och det blir ännu bättre. Det är skolan som även har hand om lägenheten.

Bussförbindelsen är frekvent mellan orterna och det underlättar ju men för Dennis är det ändå inga problem med att ta sig hit och dit:

– Nej, jag har en "Epa" och den kör jag även hit till träningen. Dennis började brottas för tiotalet år sedan och Starke har hela tiden gällt. Han har stort stöd i familjen, där pappa Franz hade brottningen i blodet, när han flyttade hit från Schweiz och där även systrarna Petra och Pia är aktiva.

– Petra bor för närvarande i Kanada och jag vet inte om hon jobbar där men Pia blev tvåa på JSM i år, förklarar Dennis.

Innan årets UNM har Dennis provat på internationellt motstånd i Holland de senaste två åren och då har han representerat Team Skåne. Båda gångerna har han bestigit prispallen i sin klasssom ännu så länge är 63 kilo:

– Jag klarar inte att hålla mig kvar där och i dag väger jag hela tiden tre-fyra kilo för mycket. Ännu så länge inga problem att gå ner inför tävlingar eller seriematcher. Det är bara att börja äta vettigt veckan före och ibland får jag ta det sista halva kilot i bastun. Nästa år blir det nog 69 kg-klassen som gäller för mig i stället. Iseriebrottningen med Starke i division två möter han hela tiden rutinerade brottare men har ändå ungefär 50-50 i matchkvot och det är långt mer än godkänt med tanke på hans ålder.

Efter USM-segern i våras kom han med på ett landslagsläger i Heby för tre veckor sedan och då började han ana att han skulle få komma med till UNM:

– Ettan, tvåan, trean och fyran från USM var med och det gick bra för mig. Jag märkte på tränarna att de gillade min kastvillighet och vi gick många inbördes matcher. Jag är också alltid mycket bättre i matcher än på träning.

Specialiteten är bakåtkast men Dennis har långt mer att komma med och så här låter det bland sparringparters i Starkes träningslokal:

– Han är duktig på att just slå bakåtkast men han är ju även stark och han kommer säkert att kunna gå långt, menar Altonas Martin Revesz och Starkes Dennis Nilsson förtydligar:

Annons

– Dennis är oerhört stark och dessutom väldigt smidig!

Finalsegern i Estland över dansken Mikael Fogh-Nielsen var skön och inte då bara för att den gav Dennis ett UNM-guld:

– Nej, vi har mötts flera gånger tidigare och dansken är oerhört ful i sin brottning. Det tycker andra också och därför var det många som kom fram och gratulerade extra efteråt.

Förutom planerna på att helt sluta med brottningen har Dennis haft planer på att byta klubb:

– Jag hade helt klart fått bättre sparring i Sparta i Malmö men jag vill inte flytta på grund av "Ome". Han har ställt upp otroligt för mig. Thomas "Ome" Jönsson fortsätter därför att matcha Dennis och även om det inte blir Spartas matchdress framöver, så kommer Starke att ingå i ett samarbete. Såväl Sparta som Svedala har brottare uttagna till UEM som avgörs i sommar.

– Ja, jag kommer att träna en gång i veckan med Sparta och en gång med Svedala och målet är att vara i form inför UEM senare i sommar, förklarar Dennis.

Innan det är dags för UEM kommer Dennis Vollenweider – förutom träningspassen på det lokala planet – att medverka på olika landslagsläger och mitt i sommaren gäller även en stor internationell turnering:

– Ja, jag ska ställa upp i Stockholm Summer Games som också ligger före UEM, avrundar Dennis.

Sigge Hansson

0410-545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons