Nilsson den yngre glänste när Stavsten vann

Åtta mål i första halvlek. Totalt nio mål på tio avslut. Marcus Nilssonvisade klass när Stavsten besegrade Eslöv med 30– 27 (16– 14) i division tvåhandbollen. "Suveränt", sa tränaren Ion Vargalui om sin 17-årige vänstersexa.
Sport • Publicerad 9 oktober 2006
17-årige Marcus Nilsson hittade luckorna och gjorde nio mål bakom Eslövsmålvakten Jonas Gottlind. Stavsten har två Nilssonbröder från Kävlinge som turas om att briljera på vänsterkanten. BILD: Tomas Nyberg
17-årige Marcus Nilsson hittade luckorna och gjorde nio mål bakom Eslövsmålvakten Jonas Gottlind. Stavsten har två Nilssonbröder från Kävlinge som turas om att briljera på vänsterkanten. BILD: Tomas NybergFoto: 

Marcus Nilsson är snabb, har bra spänst och skjuter hårt. Och så har han en en tre år äldre bror som också är en duktigt vänstersexa i Stavsten.

– Det är vi som slåss om platsen, det brukar vara lite tuffa tag mellan oss, säger Marcus med ett leende. Mot Kävlinge var det 20-årige Mikael som briljerade. I går tillhörde kvällen tveklöst 17-årige Marcus.

Han kom in efter nio minuter i första halvlek när Stavsten var i underläge med 3– 5.

Fem minuter senare hade Marcus Nilsson gjort fyra raka mål och ordnat 7– 6-ledning.

Därefter rann det på. Som lag hade Stavsten problem emellanåt, men mot Nilsson fann Eslöv inget botemedel.

När Stavsten vände 11– 14 till 16– 14 i slutet av första halvlek kom tre av målen från vänstersexan.

Sex av Marcus Nilssons åtta mål i den första halvleken kom på kontringar.

Avslutningarna var pardonlösa, vid närmsat stolpen eller i bortre krysset.

– Åtta mål på en halvlek? Nej, det har nog inte hänt sen jag spelade pojkhandboll, säger han.

Håller du kvar brorsan på bänken nu?

– Vi får väl se, jag är i alla fall väldigt nöjd med insatsen och brorsan gav mig också mycket beröm i paus.

– Perfekt. Det var suveränt att se Marcus i dag, säger tränaren Ion Vargalui.

Stavsten hade greppet hela den andra halvleken, men Eslöv blev aldrig avhängt och var aldrig längre i från än ett femmålsunderläge.

Gästerna spelade man-mot-man-försvar i slutet vilket firade sina triumfer och det var först när Theis Husfeldt gjorde 29– 26 med mindre än två minuter kvar som hemmalaget säkrade segern.

– Jag tycker vi kändes starkare och att vi hade bättre spelare individuellt, förklarar niomålsskytten Marcus Nilsson. Ion Vargalui talade om en tuff vecka för Stavsten.

– Träningarna har inte varit så bra och vi har haft folk borta. Eslöv är ett bra lag med fem spelare som har rutin från elitserien. Så länge de inte är avhängda kämpar de hårt.

Segern var Stavstens tredje raka i säsongsupptakten. Eslövstränaren Tomas Westerlund var imponerad.

– Drar man inte på sig några skador så vore det konstigt om man inte vann serien. De har väldigt bra folk på nio meter och är kontringsstarka.

Vänsternian Damir Alkic kom in iden andra halvleken och visade skicklighet i spelet man-mot-man.

Målvakten Johan Nilsson avlöste Calle Sörensen och bidrog till att Stavsten kunde vända matchen i första halvlek. Men i går fick alla stå i skuggan av den 17-årige vänstersexan.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.