Annons

Niclas gör sin klart bästa IFK-säsong

Visserligen bara ett mål senast mot Växjö – och det finns en förklaring men annars har Niclas Ljungqvist storspelat och närmast öst in bollar från högerkanten under säsongens framgångsrika IFK-spel. Det fanns dessutom råd med bottennappet i Växjö – IFK vann med suveräna 38– 16!
Sport • Publicerad 4 december 2004
Niclas Ljungqvist gör sin klart bästa säsong med IFK och bidrar därmed i hög grad till den överlägsenhet laget hittills visat i seriespelet. Bild: Tomas Nyberg
Niclas Ljungqvist gör sin klart bästa säsong med IFK och bidrar därmed i hög grad till den överlägsenhet laget hittills visat i seriespelet. Bild: Tomas NybergFoto: 

– Jag är hyfsat nöjd med säsongen hittills, även om det var ett riktigt bottennapp för mig personligen i Växjö. Matchen kom dock mitt i en flytt, där jag och min flickvän Carola flyttat ihop i Malmö och där vi varit uppe och städat och packat till långt in på nätterna under hela förra veckan, inleder Niclas, när TA-sporten får tag i honom inför matchen mot Åhus. Niclas arbetar på Limhamn, där han är fritidsledare på en skola.

Niclas Ljungqvist gör sin fjärde säsong med IFK och han kom från IFK Ystad – tillsammans med storebror Martin. I Ystad hade man då spelat två säsonger och kom samtidigt dit från Mariestads AIF. Båda dock med rötterna i Skövde – som ju i allra högsta grad är en handbollsmetropol.

Annons

Martin lämnade IFK inför fjorårssäsongen för Ystads IF och tillhör de viktigaste kuggarna där. Niclas, snart 29 år, blev alltså dock kvar och han är på väg att göra sin klart bästa säsong med IFK.

– Tränarförtroende ger mer speltid och som i sin tur ger stärkt självförtroende, förklarar Niclas enkelt den standardhöjning hans spel visar i år. Han har i flera matcher gjort både sex, sju och till och med åtta mål och nästan alla kommer långt utifrån högerkanten. Därifrån är han också något av "knorrens mästare"!

– Ja, ett och annat har väl knorrats in, instämmer han.

Förklaringen till IFK: s klara uppgång i år, förklarar han så här:

– Vi har helt enkelt en lagom blandning av gamla och unga spelare men också en lagom blandning av olika handbollskulturer – med spelare från Sverige, Danmark och andra länder.

Egentligen är det Niclas, Jimmy Nordström, Marcus Sjöstrand och nye målvakten, Per Kjersgaard, som kompletterar – som svenskar! Man kompletterar därmed Ken Berkowitz, Lars Felskov, Kenneth Gundersen, Hans Petter Motzfeld Kyed och John Kristensen som danskar men också Jadranko Milosevic samt bröderna Damir och Senad Alkic, alla tre från det forna Jugoslavien.

– Framgången bygger också på att vi är många målskyttar. Är det någon eller några som inte lyckas i en match finns det andra som tar vid och det känns tryggt, menar Niclas.

Tränarna, Ove Hansen och Ion Vargalui, bidrar också starkt, enligt Niclas och det är inte bara själva träningen han vill lyfta fram:

– Nej, man har också en bra gräns, när det gäller ledare kontra spelare och det är viktigt. Med tanke på IFK: s fullständiga överlägsenhet i matcherna hittills, där 38– 16 i Växjö senast inte minst talar sitt tydliga språk och där 115 plusmål på nio raka segermatcher förtydligar överlägsenheten ytterligare, har man svårt att se något lag som ska lyckas överrumpla serieledarna.

– Det ser onekligen bra ut och det känns som om nästan samtliga i laget ska drabbas av en total genomklappning om vi ska förlora men samtidigt kan det räcka med att ett lag spelar på absoluta toppkapaciteten en dag, menar Niclas.

Annons

Åhus verkar vara av ungefär Växjös klass och ligger kring mitten av tabellen men sedan väntar ett dubbelmöte för IFK som mycket väl kan avgöra serien.

– Ja, vi möter Ystadpågarna först borta före juluppehållet och sedan hemma, när serien tar vid igen den 16 januari och det kan säkert bli tuffa matcher.

IFK har inlett nästan lika bra de senaste säsongerna men ju närmare jul man kommit ju närmare en avgörande kollaps har man kommit. I år hoppas Niclas Ljungqvist & Co att man slipper svackan och i nuläget talar väldigt mycket för att Trelleborg kan uppvisa två handbollslag av division ett-klass kommande säsong. För IFK:s del fortsätter målet i morgon klockan 16.30 och då alltså med spelarna i Åhus som motståndare.

Sigge Hansson

0410-545 24

sigge.hansson@allehandasyd.se

HANDBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons