Annons

Nathalie Lindborg tog historisk medalj

Ettårsjubilerande Trelleborg Kappsim vann på tisdagen sin första internationella medalj. Nathalie Lindborg (bilden), 14, blev tvåa på 100 fritt vid ungdoms-OS, ett lopp som bjöd på stor dramatik.
Sport • Publicerad 6 juli 2005

Jörgen Edin, ledare för de svenska simmarna, är nästan lyrisk när han berättar om Nathalie Lindborgs silverlopp.

– Enormt bra simning, ett riktigt bra lopp! Nathalie bara strålade efteråt, hon är jätteglad, rapporterar Jörgen Edin från Italien.

Annons

57,90 innebar nytt personbästa med hela åtta tiondelar och faktum är att TKS-simmarens lopp är riktigt slagkraftigt jämfört med helgens SM-tider i Sundsvall.

JSM-guld med 34 hundradelar tillgodo.

En fjärdeplats på senior-SM, bara elva hundradelar från ett brons.

I silverloppet var det Nathalie som inledde starkast. Men i spurten kom brittiskan Lauren Collins starkt och de var lika ända in i kaklet. Den elektroniska tidtagningen havererade och det innebar stort palaver.

Manuell tidtagning visade 57,90 för båda och det krävdes måldomarutlåtande för att avgöra var guldet skulle hamna Domarrösterna blev 4"3 till brittiskans favör.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och lite surt är det. De var lika in i mål men vi tyckte själva att brittiskan var före, säger Jörgen Edin.

Den svenska simledningen har inte satt upp några medaljmål inför tävlingen. När det handlar om så unga simmare är det svårt att veta hur stark konkurrensen är.

– Personliga prestationer är det viktiga. För många är det första gången de är ute och tävlar internationellt. – Kan man simma bättre än sitt personbästa är det enormt bra gjort och det Nathali gjort är riktigt häftigt, säger Jörgen Edin som berättar att Sverige vid senaste ungdoms-OS tog två simmedaljer och att bästa resultatet är fyra.

– Vi jobbar med att tangera det rekordet. Vi inledde på måndagen med två fjärdeplatser, bland annat på 4x100 fritt där Nathalie var med.

Nathalie Lindborg simmade startsträckan i lagkappen på 58,77, en tid som hon alltså dagen efter förbättrade rejält och gav TKS en historisk medalj. För Nathalie finns chansen till fler medaljer då hon även simmar 50 och 200 frisim plus medleylagkappen.

Annons

– Vi hoppas på fler medaljer även om konkurrensen är tuff. Men hon är vass den lilla damen.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons