Näst bäst i Sverige

Det blev SM-silver för IFK Trelleborg, som bjöd sin hemmapublik på stor handbollsunderhållning under helgen. "Det var riktigt kul ända till klockan tutade för sista gången, då kändes det bittert", säger lagkaptenen Giogio Jancevski.
Sport • Publicerad 14 mars 2005
Besvikna IFK:are direkt efter den dramatiska finalens slutsignal. Bild: Tomas Nyberg
Besvikna IFK:are direkt efter den dramatiska finalens slutsignal. Bild: Tomas NybergFoto: 
Andreas Nilsson tas om hand av Eskils Filip Johansson. Andreas, som gjorde ett lysande slutspel, hade kunnat avgöra Ica-cupen genom att sätta en straff i slutet, men utmärkte Eskilmålvakten Martin Pettersson räddade.
Andreas Nilsson tas om hand av Eskils Filip Johansson. Andreas, som gjorde ett lysande slutspel, hade kunnat avgöra Ica-cupen genom att sätta en straff i slutet, men utmärkte Eskilmålvakten Martin Pettersson räddade.Foto: 

En final som hade allt avslutade Ica-cupens slutspel (SM för spelare födda 1990) i Söderslättshallen. Tyvärr, ur IFK:s synvinkel, var det fel lag som vann. För även om en final innehåller två värdiga vinnare är det ju bara en som får guldet och när allt var över var det Eskil från Eskilstuna som stod där med de finaste medaljerna, detta efter att ha vunnit med 20"19.

Hela finalen var gastkramande jämn och tuff och segermålet föll inte förrän med tio sekunder kvar att spela. Och vilket mål sedan! Eskil avgjorde SM med en japan(!), som avslutades av Alexander Karlsson.

– Vi har gått på den där förr och vi borde inte ha gjort det igen, sa en mycket besviken Erik Gunnarsson, playmaker och försvarsklippa i IFK " och dessutom femmålsskytt i finalen.

Erik hade precis som lagkamraterna svårt att glädjas åt silvret.

– Jag vet att vi är bättre men man vill ju ha ett bevis, en guldmedalj.

Din syn på finalen?

– Jag tycker att det var tillfälligheter som avgjorde.

Vid ställningen 19"19 och med 27 sekunder kvar att spela tilldömdes IFK en straff sedan mittsexan Andreas Nilsson gjorts ner på linjen. Nilsson, som dittills inte missat en enda straff, tog den själv. Dessvärre räddade Eskils utmärkte målvakt Martin Pettersson och i följande anfall avgjorde i stället Eskil med japanen. Andreas Nilsson var otröstlig efter matchen.

– Han tar på sig allt detta men det är naturligtvis massor av saker som händer tidigare som avgör den här matchen, säger en av de tre tränarna, Jerker Almgren (de andra två är Lars Mårtensson och Kenneth Larsson)

– Det som Eskil gör annorlunda i dag jämfört med när vi möttes i gruppspelet (IFK vann med 26"18) är att de gör mål från kanterna. "Gogo" (målvakten) hade grepp om allt skytte utifrån men då gjorde de mål från kanten i stället. Domarna var bra tycker jag men de missade ett par rejäla övertramp där, säger Jerker Almgren som precis som spelarna var besviken över den knappa finalförlusten, målsättningen var ju guld.

– Men vi är jättestolta för vi har kämpat för att vi har kämpat för våra tröjor och över att vi är näst bäst i Sverige. Och IFK ska vara stolta över att man tillsammans med de andra lagen bjudit på fin underhållning under helgen. Runt 1 200 åskådare såg finalen i "Södan".

Lagkaptenen Giogio "Gogo" Jancevski sammanfattade:

– Det var riktigt kul att spela i en stor hall inför så här mycket publik. Det var riktigt kul ända till klockan tutade för sista gången, då kändes det bittert.

IFK spelade riktigt bra på sin väg fram till finalen. Heid och Eskil besegrades i gruppspelet och mot Aranäs blev det oavgjort. I semifinalen mot Lugi imponerade IFK stort, eller vad sägs om 27"17 i en SM-semifinal?

IFK är en lagmaskin men utan de där spelarna som sticker ut är det svårt att nå den yppersta nivån. De som i helgen gjorde det där lilla extra i IFK var Gogo Jancevski, utsedd till bäste målvakt i slutspelet, Erik Gunnarsson redan nämnd, Robin Carlström, storskytt, målfarlige kantspelaren Sebastian Carlsson och linjekämpen Andreas Nilsson.

Nästa stora uppgift för IFK:s P90 är en stor ungdomsturnering i Prag i påsk.

Jonas Gustafsson

Handboll Trelleborg
Handboll Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.