Annons

Nära rekord för Trelleborgsloppet

Rekordnoteringen från början av 1990-talet är svårt att slå. Men löparboomen i Trelleborg fortsätter. Trelleborgsloppet på lördag lär bli det näst största någonsin.
Sport • Publicerad 28 augusti 2013
Foto: Foto: Malin Palm

Förra året kom 1 080 löpare till start. Det var andra gången som 1000-gränsen sprängdes i loppet. I går var 940 löpare anmälda till årets Trelleborgslopp på lördag.

Med tanke på att ett par hundra personer brukar efteranmäla sig ser den 34:e upplagan av Trelleborgsloppet ut att bli det näst största någonsin.

Annons

– Blir det fint väder på lördag så brukar 150-200 löpare efteranmäla sig så det blir stor chans att få det näst högsta antalet deltagare någonsin, säger Jonas Andersson, tävlingsledare för Trelleborgsloppet.

Han minns inte vilket år det var, men ett år i början av 1990-talet, satte loppet rekord vad gäller antalet deltagare då närmare 1 500 sprang loppet.

– Det är ett svårslaget rekord, men de senaste tre fyra åren har vi ökat stadigt. Att vi blir över 1 000 löpare är bra med tanke på att vi var nere på 500 deltagare för en tio år sedan, berättar Jonas Andersson.

Att antalet deltagare ständigt ökar har flera förklaringar enligt Andersson.

– Löparintresset ökar och sedan gör Trelleborgsklassikern sitt också. Sedan är det en del föreningar som är duktiga på att anmäla sina medlemmar, bland annat har handbollsklubben HBK anmält 50-60 löpare. Att loppet arrangeras under Palmfestivalen gör också att många anhöriga följer loppet, säger han.

Ingår i Skånes GP

Det är tredje året som loppet är en del av Trelleborgsklassikern, som lockar många. Förutom Trelleborgsloppet ingår även Sydkustloppet och Sylvesterloppet i klassikern.

Dessutom ingår loppet i Skånes GP för långlopp.

– Många av löparna i de stora skånska föreningarna lär efteranmäla sig, det brukar de göra. MAI har till exempel inte en enda anmäld hittills, säger Jonas Andersson.

”Varning för folkfest”

Annons

Nytt för i år är att arrangörerna delar ut nummerlappar redan ikväll på Inter Sport. Även då går det att efteranmäla sig.

Trelleborgsloppet har arrangerats sedan 1980, loppet på lördag blir alltså det 34:e i ordningen.

Starten på lördag sker, som vanligt, på Östervångsstadion klockan tio, och målgång är i Stadsparken.

– Det är varning för folkfest, konstaterar Jonas Andersson.

Lina Campbell
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons