Annons

När IFK spelar åldras jag fort

När veteranen Senad Alkic satte 32-23 på straff så innebar det inte bara slutresultatet i en krampande bottenfajt. Det var också en signal om den förnedring som kamraterna från Ystad utsatts för.
Sport • Publicerad 5 februari 2009
Martin Falkenby
Martin FalkenbyFoto: 

Trelleborgarna spexade nästan hela andra halvlek - det började när nestor Bahtijarevic serverade elev Carlström för en japan till 20-14. Att kunna leka och garva sig igenom en extremt viktig bottenfajt som den i går, det kräver oftast att man har svarat för en riktigt bra insats.

Men ska sanningen fram så var det tämligen uselt spel.

Annons

Spexet som vi bjöds på i Södan i går var resultatet av att IFK Ystad är ett lag i total kollaps.

Vi har sett någraexempel på det motsatta den senaste tiden. Spelare i lag som kämpar i ekonomisk motvind, som inte vet när de får betalt - eller om. Där etablerade stjärnor lämnat och juniorer tagit vid.

Konkurshotade Malmö Redhawks har plötsligt fått liv. Percy Nilsson jämförde segern i förra veckans match mot Huddinge med SM-gulden från början av 90-talet.

I Redbergslid, en klubb som är minst lika illa ute som Malmö Redhawks, var tränaren Magnus Wislander rörd till tårar efter segern mot Skövde i tisdags.

Det handlar givetvis om klubbkänsla. Men också om heder. Det enda spelarna kan göra är att ge sitt yttersta under matcherna. Det gör spelarna i Malmö. Det gör spelarna i Redbergslid.

IFK Ystad såg utatt sända samma signal till sina trogna supportrar där många av dem valt att följa med laget till Trelleborg. Ystad, en klubb i kris där stjärnorna fått fri lejd men där bara en (Jonas Busk) har lämnat, seglade enkelt fram till 3-9 och 6-12.

Det unga laget hade tagit kampen - både mot sig själva och motståndarna.

I Trelleborg infann sig krampen.

Tagna av stundens allvar var det ingenting som fungerade.

Spelet var beklämmande dåligt - hos alla händer och fötter. Okej, Kim Johansson ska ha godkänt för att han med sedvanlig vilja visade vad han tyckte om lagets insats. Resten kan skämmas, trots att de reste sig och vann.

Annons

Scenförändringen vartotal. Ystad, som hade fått en smakstart, raserade totalt när trelleborgarna insett att matchen hade börjat.

Jag har nog aldrig sett något liknande. Trots den svängiga matchen var det aldrig spännande.

Efter 6-12 gjorde IFK 14-2 inom loppet av 19 minuter…

Sedan var det spex och show och garv inför salig hemmapublik. De som slitit håret av sig i förtvivlan satt nu och skrattade åt utklassningen.

Ystad fick bege sig hemåt, förnedrat av bottenkollegan. Det blir nya tag i allsvenskan till hösten - då det kan bli ett nytt kamratderby i Söderslättshallen.

Dragan Brljevic hadelegat sömnlös efter en migränattack natten till onsdagen. Den satt i matchdagen och under kampen.

Men vem som helst kan få huvudvärk av IFK. Laget går inte att räkna med, men inte heller att räkna ut.

Det kan mycket väl sluta med att laget kravlar sig upp på säker mark när elitserien är färdigspelad.

Det kan också bli en återkomst till allsvenskan.

Med IFK Trelleborg går det inte att veta.

En sak vet jag och det är att jag efter 60 minuter handboll i Södan fick ytterligare några gråa hår. Med sådant lir åldras jag fort.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons