Annons

Mirko vill komma loss mot forna lagkamrater

Guif på hemmaplan. Lita på att Mirko Stojanovic kommer att vara extra laddad. "Jag känner nog 80 procent av spelarna", säger IFK:s vänsternia inför matchen mot de forna lagkamraterna på söndag.
Sport • Publicerad 21 oktober 2006
Fasthållen av lugister. Mirko Stojanovic gjorde fem mål i förlustmatchen mot Lugi senast. På söndag ställs han för första gången mot sitt forna lag Guif. IFK-tränaren Johan Zanotti vill se mer mål från sin högernia. ARKIVBILD: Tomas Nyberg
Fasthållen av lugister. Mirko Stojanovic gjorde fem mål i förlustmatchen mot Lugi senast. På söndag ställs han för första gången mot sitt forna lag Guif. IFK-tränaren Johan Zanotti vill se mer mål från sin högernia. ARKIVBILD: Tomas NybergFoto: 

Eskilstunaklubben var Mirkos första anhalt i svensk handboll. Han kom inför säsongen 2003/2004 och spelade med Jimmy Jansson, Niklas Johansson, Mikael Johansson och Sasa Todosijevic; alla i framträdande roller i årets Guifupplaga.

– Ett mycket bra lag, säger Stojanovic som tidigare aldrig mött sin forna klubb.

Annons

Den 28-årige serben säger att han själv var en aningen bättre handbollsspelare för tre år sedan än vad han är nu.

– Det känns så. Jag var i bättre form, hade mer ork och var bättre tränad, säger han. Statistiken säger att Mirko gjorde 81 mål för Guif under elitseriesäsongen 2003/ 2004. Därefter blev det ytterligare 15 fullträffar i SM-slutspelet.

Når IFK sitt mål blir det ett SM-slutspel till för Mirko i vår.

– Det känns som att vi blir lite bättre vecka för vecka, att vi höjer oss någon procent för varje träning, säger han.

Stojanovic nämns i handbollskretsar som en aktad högernia i elitserien. Fast riktigt nöjd är han inte med de fem matcherna hittills.

19 mål på 51 skott har det blivit.

– Det kunde varit fler, men det är inte så dåligt, säger han själv.

– Upp och ned. Han har glimtat till men inte varit riktigt inne i vårt spelsystem. Han ska göra mer mål, men det kommer han att göra, säger Johan Zanotti om sin reslige högernia.

Mirko gillar att skjuta.

Senast mot Lugi tog han dock "bara" åtta avslut, varav fem gick in. Ofta lossar han vänstersläggan dubbelt så ofta.

Annons

– Jag kan bättre både framåt och bakåt, och det gäller laget också. Vi ska upp en nivå, menar Mirko som ändå ger IFK godkänt med tre poäng på de fem inledande omgångarna.

– Poängen mot Alingsås var viktig, understryker han. Efter ett år i italienska Ascoli och ett halvår i norska Stord blev det Trelleborg i januari.

Där trivs han och där ämnar han stanna både denna och nästa säsong.

– En trevlig stad och jag har många kompisar från forna Jugoslavien som bor här och i Malmö. Jag känner mig faktiskt mer och mer svensk. Här i Skåne är det ju inte så kallt heller, säger Mirko Stojanovic.

Men de serbiska rötterna sitter djupt.

– Jag vet faktiskt inte vad som händer efter karriären. I Sverige är allt väldigt väl organiserat, människor respekterar varandra och jag trivs här, men hela min familj är ju kvar nere i Serbien och dom saknar man. På söndag ska Mirko Stojanovic visa att släkten är värst på handbollsplanen.

Denis Bahtijarevic har samma chans efter sina sex säsonger i Guif.

Och inte nog med det. Daniel Lindquist har Guif-förflutet även han när han spelade med Eskilstuna laget 2002/2003.

Dagens Guiftränare Kent Andersson tar inte till i överkant när han säger att han har bra koll på IFK Trelleborg.

– Daniel Lindquist känner jag. Mirko har jag varit tränare för och Denis har jag spelat med själv.

Annons

Å andra sidan har IFK-tränaren Johan Zanotti tidigare erfarenhet av 19-årige Guifmålvakten Herderio Luca.

– Jag har haft honom i Skånela. Ska bli kul att se honom igen, säger Zanotti.

Upplagt för flera spännande återseenden på söndag således.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons