Miljoner skäl att vinna för TFF

TFF har en miljon skäl att vinna. Blir det tre poäng mot Gais ökar klubben chansen till en miljonhög bonus. För spelarnas del står semesterkassan på spel.
– Det är absolut en morot, säger Mattias Adelstam.
Sport • Publicerad 30 oktober 2010

TFF kan som sämst sluta tolva i årets allsvenska. Som bäst kan de hamna på en femte plats. Ekonomiskt innebär det en stor skillnad om man utgår från de placeringsbonusar som Svenska spel och det rådande tv-avtalet ger. Den allsvenska tolvan får 572 000 kronor medan femman får 2 033 000 kronor. Enligt TFF:s sportchef Lasse Larsson är pengarna dock inte det primära i nuläget.

– Bonusen är inget vi går och tänker på, att just nu får vi 836 000 kronor om serien vore slut. Det påverkar inte spelarna ett dugg enligt min egen erfarenhet. Men ju högre upp vi kommer desto bättre. Vi vill kunna visa att vi hela tiden klättrar, att vi blir bättre än tidigare säsonger.

Utöver klubbens placeringsbonus har även tränarna och spelarna liknande avtal. Blir det en åttondeplats eller bättre så blir det klirr i A-lagsspelarnas privata kassa.

– Klubben ville att bonusen skulle börja gälla från topp sex, spelarna tyckte från plats tio så vi möttes på mitten, förklarar Lasse Larsson.

Pengarna delas ut till truppen i en klumpsumma där spelarna själv får avgöra hur pengarna ska fördelas. Överrenskommelsen är att hälften av summan fördelas mellan samtliga spelare medan den andra hälften fördelas efter speltid.

Kristian Haynes sitter i spelarrådet och har varit med och förhandlat fram avtalet. Han vill inte avslöja några belopp men menar på att det är en markant skillnad att sluta femma, sexa eller sjua, åtta. Haynes jämför det som en resa till Thailand mot en resa till Polen.

– Klart bonusen höjer en lite extra. Det kan vara bra om någon har svårt att tända för att de tycker att vi redan är klara, då kan bonusen se till så att de kanske jobbar lite extra.

TFF stiger ut på Gamla Ullevi med starkt självförtroende. För fem dagar sedan stod de där som vinnare efter 2–1 mot IFK Göteborg.

– Kul om vi kan upprepa prestationen, om vi kan vinna och göra bra ifrån oss. Det är det sista av säsongen man kommer ihåg så det hade varit kul att vinna någon match till. Vi vill hamna så högt upp som möjligt. Vi spelar för en bra placering, säger Magnus Andersson och får medhåll av mittfälltskollegan Mattias Adelstam.

– Vi har allt att spela för. Bonusen är absolut en morot samtidigt som vi vill komma högre upp än i fjor.

Björn Gustavsson
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.