Annons

Mentale coachen: För spänd för att vinna

Påskens drama i fyra akter är över. Det slutade inte med en historisk seger för Stora Slågarps bidrag till världsgolfen. Men spänningen som dramat i Masters innehöll är viktigt för framtiden. Det anser Peter Hansons mentale rådgivare Torsten Hansson. – Peter har fått vittring på köttbenet.
Sport • Publicerad 10 april 2012
Foto: David J. Phillip
Foto: David J. PhillipFoto: David J. Phillip
Fjolårs- segraren Charl Schwartzel hjälper Bubba Watson att få på sig den gröna segerkavajen.Foto: AP
Fjolårs- segraren Charl Schwartzel hjälper Bubba Watson att få på sig den gröna segerkavajen.Foto: APFoto: AP
Foto: Charlie Riedel
Foto: Charlie RiedelFoto: Charlie Riedel

På måndagen sände Torsten Hansson ett mejl till sin adept.

– Det var mina tankar om vad som hänt tillsammans med lite bilder. Jag skrev att jag hoppades att han är lika stolt och glad som jag är. Jag skrev att jag förstår hans frustration över att det inte blev någon seger.

Annons

Peter Hanson var nära att bli historisk som den förste svenske herrgolfare att vinna en major. Han blev trea, ett resultat att vara just stolt över enligt Torsten Hansson.

– Att stå på 18:e green efter att ha kämpat i sex timmar och sätta birdieputten, en putt som betyder skillnaden på succé och fiasko – för det är så det tolkas efteråt, är oerhört starkt. Han fick ingenting gratis under söndagen.

Den stora skillnaden på Hansons puttning förvånade. Han har det senaste året arbetat hårt med att förbättra spelet på greenerna och den stabilitet och höga nivå som han visat med puttern under de tre första dagarna var plötsligt borta.

– När pressen ökar ökar också muskelspänningen. Kommer den över en viss gräns så kommer muskler som normalt inte ska vara med vid puttningsrörelsen in och då ser vi ryckiga och skakiga rörelser. Man tappar koordination och acceleration och det sker för att muskler kommer in och hindrar den normala rörelsen, säger Torsten Hansson som jämför puttaren med pianisten.

– Det är samma spänningspanorama. Är pianisten för nervös under en konsert låter det hemskt. De är den sista finmotoriken som inte är rätt inkopplad.

Det kanske inte är någon tröst för Peter Hanson just nu, men han kommer att dra nytta av erfarenheten att ha varit med där framme. Vägen till den yppersta världseliten har varit lång och mödosam, men den här vintern har Peter Hanson tagit ett stort kliv. Puttningen är en förklaring, ny svingcoach är en och en förändrad fysträning är en.

– Allt tycks ha kommit på en gång, men han har jobbat hårt och länge för det. Han har tagit sig en nivå till. Den nya svingen tror jag betyder mycket. Han slår bollen tio meter längre vilket ger honom en annan strategi och som leder till fler birdies, säger Torsten Hansson som ser påskhelgens drama på Augusta som ännu ett steg på vägen.

– Peter fick vara med och lukta på segern och det är viktigt för framtiden. Det är som en hund som fått vittring på ett köttben, den söker igenom hela huset tills han har hittat det.

Peter Hanson kommer att hitta det där köttbenet enligt Torsten Hansson. Kanske redan i juni då årets andra major, US Open, avgörs.

– Jag vet inte när Peter vinner, men det kommer när banan ger honom en chans att vinna. Hans största chans är en trång bana, då är det Peter, Luke Donald och Louis Oosthuizen som är de bästa.

Sanna Wahanta
Skånemedia
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons