Annons

Mellberg har inte missat en minut

Vänsterback, högerback, mittback. Placera honom var som helst. Olof Mellberg är inte bara försvarsspelets allkonstnär – han är dess verklige stålman också. Inte en missad minut på 15 mästerskapsmatcher.
Sport • Publicerad 9 juni 2008
Olof Mellberg har spelat på många positioner. Bild: Scanpix
Olof Mellberg har spelat på många positioner. Bild: ScanpixFoto: 

Statistik kan vara lögn och förbannad dikt. Statistik kan också avslöja verkliga sanningar.

Här är en:

Annons

Olof Mellberg har spelat varenda minut med landslaget i EM och VM sedan han överraskande valdes före Gary Sundgren i öppningsmatchen mot Belgien 2000.

Varje minut i 15 matcher.

Med förlängningarna mot Senegal 2002 och mot Holland 2004 blir det 1410 minuter.

Nästan ett dygn.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck gav sig häromdagen in i ett resonemang om genetikens betydelse och menade att Zlatan Ibrahimovic har sina föräldrar att tacka för mycket.

Olof Mellberg har all anledning att tacka sin mamma och pappa nästa gång han kommer hem till Gullspång. Sviten som ständigt närvarande i fyra mästerskap är han ensam om i svensk fotboll och mot Grekland blir han Sveriges mesta mästerskapsförsvarare i och med att han spelar sin 16:e match.

De förklaringar Mellberg hittar till att just han klarat sig från skador, att bli ställd åt sidan eller bli utbytt är:

1) Att han har och alltid har haft förbundskaptenens förtroende.

2) Haft turen att vara skadefri.

Och:

Annons

- Jag tror att det är viktigt att ha haft säsonger bakom sig där man fått spela många matcher och lyckats hålla sig frisk. Några andra förklaringar har jag faktiskt inte. Men om hans ständiga närvaro någonstans i de bakre linjerna är imponerande är nästa lilla guldklimp som går att finna i hans mästerskapsstatistik snudd på enastående.

Efter alla dessa matcher mot i tur och ordning Belgien, Turkiet, Italien, England, Nigeria, Argentina, Senegal, Bulgarien, Italien, Danmark, Holland, Trinidad och Tobago, Paraguay, England, Tyskland - inte ett enda gult kort framför näbben.

Mellberg är mycket, men allt annat än killen som kliver undan. Snarare händer det att han ger sig in i situationer som han kunde ha överlåtit åt andra att reda ut.

Ändå har han klarat sig från korten.

- Man gör så mycket som domarna tillåter, säger han. TT: Har du varit nära att missa någon match på grund av skada?

- Nej, jag har haft lite problem med hälsenorna då och då. Det har gjort ont, men det har inte hindrat mig från att spela.

TT: Och nu?

- Inga problem.

Mellbergs fysiska närvaro lär få stor betydelse mot Grekland på Wals-Siezenheim Stadion. Grekernas hörnor och frisparkar är fruktade.

- Där är de bra. De är stora och starka och det är situationer som vi ska försöka undvika. De är också skickliga på snabba omställningar. Det är många bitar vi måste ha koll på, säger han.

Annons

TT: Vad krävs för landslaget ska lyckas i EM?

- Det mesta egentligen, att vi sätter vårt spel, att vi har spelarna friska och i form och har lite flyt. (TT:s utsände)

Henrik Skiöld

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons