Mattias plågas av ryggont

Efter OS i Atén har Mattias Ohlin mer eller mindre tvingats ta det lugnt i simbassängen. Anledningen är en efterhängsen skada i ryggen.
Sport • Publicerad 8 mars 2005
Mattias Ohlin är en skugga av sitt forna OS-jag men kommer att ställa upp i SM som arrangeras i Göteborg.
Mattias Ohlin är en skugga av sitt forna OS-jag men kommer att ställa upp i SM som arrangeras i Göteborg.Foto: 

– Tyvärr vet jag inte var felet ligger och nu verkar det som om magnetröntgen är det enda som kan ge svaret, inleder Mattias, när TA-sporten möter upp under tisdagsträningen.

Efter OS har det, trots skadeproblemen, ändå blivit kanske mer TSS än tidigare för Mattias och anledningen är att han engagerar sig som ledare i moderklubben. Då och då har han försökt träna men han bedömer träningsstatusen just nu så här:

– Jag ligger kanske på 20 procent, jämfört med formen inför OS. Då låg jag på 6000-7000 meter under träningspassen men simmar jag någon gång 2000 nu, så ligger jag på långt sämre tider och så är jag helt slutkörd.

Oavsett vad det onda består i kan han gissa sig till varifrån värken kommer och där skiljer han sig något från elitsimmare rent allmänt:

– Ja, det vanliga är att man får problem med axlarna efter många års hårdsatsning men där har jag inga problem. I stället sitter mina problem kring svanken och jag tror det beror på min egen simstil, där jag jobbar med hela ryggen på ett något annorlunda sätt än många andra. Om det löser sig med ryggen är Mattias, 27 år fyllda, också helt säker på att han kan komma tillbaka i den yppersta svenska eliten. Han har både vilja och motivation och så ser han en ytterligare sporre i att det går så bra för klubbkompisarna Jonas Tilly och Christian Claesson borta i USA.

– Ja, helt klart och det är jätteroligt att det går så bra för dem.

Christian är i Lousiana och Jonas i San Francisco, vid Berkeley University eller samma universitet som Mattias själv studerade vid under tre år. Sammanlagt tillbringade han fem år i USA och simmade då i princip ihop en civilekonomexamen:

– Nja, jag behöver komplettera med några terminer för att examen ska stämma in på svenska förhållanden men det är jag inte intresserad av just nu.

Oavsett problemen med ryggen tänker Mattias simma vid SM i Göteborg och han åker med TSS-truppen på tretton simmare redan under onsdagen. Han kommer förmodligen att ställa upp på 50 meter rygg och i samtliga lagkapp och så här förtydligar han resonemanget, innan han tar sats för ett sista träningspass innan SM-resan:

– Ja, jag ska åtminstone försöka och då gäller 4x50 medley, 4x50 fritt, 4x100 medley, 4x100 fritt samt 4x200 fritt

SIMNING TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.