Annons

Mattias Ohlin – störst av alla trelleborgare

Det är stora ord men utan att hymla; det finns ingen trelleborgare – varken nu eller förr – som kan konkurrera med Mattias Ohlin. VM-guld och deltagande vid två OS ligger till grund.
Sport • Publicerad 21 december 2009
Foto: 
Mattias Ohlin – i mitten – har precis kommit ur bassängen som slutman i lagkappslaget 4x100 meter vid EM i långbana i Berlin och Lars Frölander visar hur nära guldet man var. I laget simmade även Eric La Fleur, sittande, och Stefan Nystrand.
Mattias Ohlin – i mitten – har precis kommit ur bassängen som slutman i lagkappslaget 4x100 meter vid EM i långbana i Berlin och Lars Frölander visar hur nära guldet man var. I laget simmade även Eric La Fleur, sittande, och Stefan Nystrand.Foto: 
Efter simkarriären i Trelleborgs SS är Mattias Ohlin i dag framgångsrik affärsman inom bankvärlden i Malmö. Han planerar simcomeback vid Masters-VM i Sverige i sommar, ett VM för veteraner.
Efter simkarriären i Trelleborgs SS är Mattias Ohlin i dag framgångsrik affärsman inom bankvärlden i Malmö. Han planerar simcomeback vid Masters-VM i Sverige i sommar, ett VM för veteraner.Foto: 

TRELLEBORG. Enda guldet togs vid kortbane-VM i Aten 2000, när han tillsammans med Stefan Nystrand, Lars Frölander och Johan Nyström vann 4 x 100 meter frisim.

Men nu gäller alltså 2002 och det var det nästbästa året i Mattias simmarkarriär. TA-sporten möter Mattias en helt vanlig vardag mitt i Malmö centrum och han kommer trendigt klädd direkt från skrivbordet på Skandiabanken. Väl vid dukat kaffebord börjar vi diskutera hans karriär – med tyngdpunkten på 2002.

Annons

– Jag fick vara frisk det året och jag kom riden på en formtopp till EM i Moskva i april. De amerikanska collegemästerskapen ligger alltid i slutet av mars och jag kom direkt därifrån efter segern med Berkeley på 4 x 100 meter frisim.

Han kan inte nog beskriva hur stort det där med collegemästerskap är i USA men han försöker och när jag kanske ändå inte riktigt fattar, avslutar han så här:

– Det är väldigt, väldigt stort!

Han beskriver de enormt fina förutsättningarna han hade under de fem åren vid mäktiga Berkeley University of California (cirka 35 000 studenter eller nästan lika många som bor i Trelleborgs kommun) så här:

– Jag hade förmånen att varje dag träna med världens bästa simmare och tränarna hade vårt aktuella fokus att jobba mot.

Han berättar att han vid VM i Moskva hade att jobba med tidsomställningen men att det på grund av just denna gick väldigt lätt om morgnarna.

– Ja, det var inga som helst problem att simma försök i lagkappen tidigt på morgongen men senare kände jag att jag fick ta i mycket, mycket mera.

Pressen på lagkapplaget över 4x100 meter frisim var stort och största anledningen var målet att försvara VM-guldet från Aten två år tidigare. Stefan Nystrand och Lars Frölander var med nu som då men i stället för Johan Nyström fanns Eric La Fleur med i Moskva.

– Vi hade även satt som mål att slå världsrekordet men vi var väl ändå inte jättebesvikna över silvret och vi var endast 30 hundradelar efter USA i mål.

Med VM-silvret i bagaget bar det efter Moskva direkt tillbaka till San Fransisco och Mattias fortsätte så här:

Annons

– Efter VM kände jag mig jättemotiverad och jag fick också bra utdelning i träningen med andra världsstjärnor som till exempel Gary Hall Junior – som tog flera OS-guld i Sydney och senare i Aten.

Som uppladdning inför EM i Berlin i måndasskiftet juli-augusti for Mattias tillsammans med de främsta USA-simmarna till Kroatien i maj.

– Jag åkte hem om och var med i SM hårt tränad och trots att jag alltså inte hade någon formtopp alls, blev jag uttagen till EM.

I Berlin var Mattias inställd på att simma flera distanser men han låg däckad i feber nästan hela tiden. Lyckades dock hämta krafter för lagkappslaget 4x100 meter fritt – igen och Mattias simmade sista sträckan.

– I finalen visste jag att tysken (Stephan Kunzelmann) hade bättre ”pers” än jag och jag inledde ganska lugnt efter att ha växlat med Frölander. Tysken gick i från men jag kände att jag fick mer och mer krafter och i mål var jag slagen med endast sju hundradelar!

Visserligen med flygande start men tiden 49,54 var riktigt, riktigt bra vid det tillfället.

Med silver vid både VM och EM hade Mattias inte svårt att sätta nytt fokus och nu gällde Aten 2004.

Mattias kvalificerade sig också till Aten men skador hade från och till ställt till det och en överväxling och diskvalificering i försöken på 4x100 meter fritt blev också sista stora framträdande på världsscenen som simmare.

– Jag hade fått problem med ryggen redan 2001 och 2002 och efter OS 2004 kände jag mig mätt. Jag hade flyttat hem från USA och efter att ha tränat med motiverade världsstjärnor där kändes det tufft att komma hem till Trelleborg och brottas med träningstider och banor.

När Mattias tränade som mest gällde start klockan 5.30 varje morgon – utom söndagar som var hellediga. I dag är det annat som gäller.

Annons

– Jag trivs förträffligt med jobbet på Skandiabanken och nöjer mig med att springa och cykla som motionär.

Blir det ingen simning alls?

– Nej, det var länge sedan men jag ska faktiskt börja träna i liten skala igen och anledningen är att vi är ett kompisgäng som bestämt oss för att ställa upp i Masters VM i sommar och som går i Sverige. Vi kommer att ställa upp med ett lagkappslag där.

Mattias Ohlin har alltså ständigt höjt sig över mängden simmare i bassängen. När vi tar farväl är det samma sak i vimlet av människor och jag följer hans välfrisserade affärshuvud 1,93 över havet tills han helt försvinner i hopen av julshoppande Malmöbor.

Johan Silfversten Bergman
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons