Annons

Mats Svensson: Idrotten behöver tänka i nya banor

För att klara nuvarande och framtida behov måste idrottsföreningarna i högre grad samarbeta med näringslivet. Det anser Mats Svensson (kd), ordförande i fritidsnämnden.
Sport • Publicerad 8 februari 2007
Mats Svensson. Arkivbild: Tomas Nyberg
Mats Svensson. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Under den dryga månad som Mats Svensson suttit på ordförandeposten har han försökt sätta sig in de behov som finns bland kommunens idrottsföreningar.

– Det är mycket spännande. Jag är mycket imponerad av föreningslivet och ser att tjejidrotten växer oerhört. Det är mycket att vara glad över, säger Mats Svensson.

Annons

Men med den bredd och topp som finns i Trelleborgsidrotten så finns problem som är svåra att tillfredsställa.

– Vi i nämnden och på förvaltningen försöker kartlägga behoven och först och främst gäller det att ha hela bilden klar för sig. Viljan finns, men det är värre med ekonomin. Fritidsförvaltningen visade minusresultat 2006 och Mats Svensson säger att ekonomin "inte ser helljus ut".

Därför är det viktigt att prioritera rätt.

– Jag har precis varit i Anderslöv och där behövs det åtgärder. Där är lokalerna vedervärdiga och prioritet nummer ett blir att komma tillrätta med de problemen.

Bland annat handlar det om omklädningsrummen vid idrottsplatsen som inte håller måttet. Som en ytterlighet kan nämnas TFF:s planer på en evenemangsarena, som TA avslöjade i onsdags. Mats Svensson anser att Vångavallen åtminstone i nuläget räcker till för att arrangera allsvenska fotbollsmatcher.

– Jag har inte hunnit prata med TFF och vet inte vad de har för långsiktigt mål. Men det är klart att kraven på arenan stiger om laget etablerar sig i allsvenskan. I dagsläget räcker Vångavallen till, förutom kanske tre matcher.

– Man får inte glömma att de senaste tre, fyra åren har kommunen satsat mycket pengar på Vångavallen, dessutom är nya sittplats inte så gammal. Det gamla kommunstyret har inte misskött arenorna, den har gjort så gott den har kunnat. Mats Svensson säger att kommunen förr eller senare måste anlägga en konstgräsplan på Vångavallen.

– Men då det snart kommer krävas plantäckning, som säkert går på ett par miljoner, så är det dumt att lägga konstgräset vid sidan av A-planen.

En ny arena, eller en ombyggnation av Vångavallen, skulle kommunen inte klara.

Både när det gäller större projekt, som en eventuell ny arena, och projekt av mindre art välkomnar Mats Svensson lösningar där näringslivet är inblandat.

Annons

– Idrottsföreningar måste samarbeta mer med näringslivet. Där krävs det ett nytänkande inom idrotten.

– Vi ska försöka hjälpa till och kanske kan vi bli lite av en länk mellan näringsliv och föreningar. Det gäller inte bara elitidrotten. Vi ska fungera som ett bollplank till alla föreningar, säger Mats Svensson.

Fritidsnämndens ordförande säger sig ha flera visioner, men då det numera handlar om sex partier som ska komma överens så kanske inte alla är genomförbara.

– Det är viktigt att bredd- och ungdomsidrotten inte får på foten, slår han dock fast.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons