Annons

Marockos VM-framgångar firas av TFF-spelaren i Casablanca

Marocko har överraskat stort i VM och tagit sig till semifinal. En av dem som firat framgången i Marocko är TFF:s ytter Othmane Salama. ”Det här är riktigt stort”, säger 21-åringen, som nu är på semester i födelsestaden Casablanca.
Fotboll • Publicerad 12 december 2022
Jawad El Yamiq och Selim Amallah i Marocko firar en av segrarna i VM.
Jawad El Yamiq och Selim Amallah i Marocko firar en av segrarna i VM.Foto: ANTHONY DIBON

Att VM denna gång avgörs på vintern och i samband med att TFF-spelarna har semester har gynnat Othmane Salama. TFF-yttern spenderar nämligen sin lediga tid i hans hemland Marocko.

Och därför har han kunnat fira framgångarna i fotbolls-VM med alla människor i största staden Casablanca.

Annons

– Det här är riktigt nice. Jag har inte varit här på tre år på grund av pandemin, så det är riktigt kul att vara tillbaka nu, säger Othmane Salama, när TA får tag på honom i hans födelsestad.

Marocko överraskade redan när de vann sin grupp före stora fotbollsländer som Kroatien och Belgien. Sedan slog laget ut Spanien i åttondelsfinalen efter straffar.

Och i lördags var det Portugals tur att känna på styrkan hos det marockanska laget. Youssef En-Nesyris nick i den 42:a minuten blev till matchens enda mål. Marockos höll undan och blev därmed det första afrikanska landet någonsin att ta sig till semifinal i fotbolls-VM.

Youssef En-Nesyri, nummer 19, firar sitt mål mot Portugal tillsammans med högerbacken Achraf Hakimi.
Youssef En-Nesyri, nummer 19, firar sitt mål mot Portugal tillsammans med högerbacken Achraf Hakimi.Foto: CARL RECINE

En som firade segern i lördags i Casablanca var alltså Othmane Salama.

– Det var fullt med folk överallt när vi vann. Det var bilköer och alla tutade. Gatorna var fulla med folk i flera timmar. Alla är glada, berättar han.

Han följde matchen på en restaurang.

– Man måste boka bord flera dagar innan för att få plats och se matcherna, berättar Othmane Salama.

Han och hans släktingar och vänner har bokat ett bord på en restaurang på onsdag kväll då Marocko möter Frankrike i semifinal.

Kan Marocko gå hela vägen?

– Jag tror det. Frankrike har bra spelare men vi har också ett starkt lag. Vi har väldigt många bra spelare. Alla här är nervösa men alla tror att vi kan vinna. Men det är väldigt spänt bland folket inför matchen. På ett sätt vågar jag inte kolla, men man måste ju se matchen.

Fans i Marockos huvudstad Casablanca firar efter att landet tagit sig till semifinal i fotbolls-VM.
Fans i Marockos huvudstad Casablanca firar efter att landet tagit sig till semifinal i fotbolls-VM.Foto: THAMI NOUAS
Annons

TFF:s nyförvärv inför den här säsongen är stolt över vad hans hemland åstadkommit i VM.

– Alla är stolta över att laget kommit så här långt. Att vi är första afrikanska land som tagit oss till semifinal gör att alla afrikanska länder håller på Marocko nu. Det här betyder så mycket. Det är svårt att sätta ord på det.

”Det här betyder så mycket. Det är svårt att sätta ord på det.”
Othmane Salama.

Othmane Salama lärde sig spela fotboll på gatorna och i sanden i Casablanca. Som 7-åring kom han till Skåne tillsammans med sin mamma. Han har släkt i Marocko som han besöker så ofta han kan. Men på grund av pandemin är detta första gången på tre år som han kunnat åka dit.

– Det blev verkligen perfekt att det blev nu, det är riktigt kul att vara här nu, säger Othmane Salama glatt.

Han pekar på att laget har många bra spelare för tillfället, som en anledning till framgången för Marocko i VM. Men han menar också att förbundskaptenen Walid Regragui, som tog över laget så sent som i augusti, har stor del i resultaten.

– Även de spelarna som inte var så kända innan har gjort det jättebra. Tränaren har fixat ett bra lag. Han har bra relationer med spelarna och får dem att prestera bra. Även de som inte spelar känner förtroende. Alla hjälper varandra.

Othmane Salama anslöt till TFF förra vintern från Ängelholms FF. Han spelade i 14 matcher i superettan i år, samtliga som inhoppare. Marockos framgång i VM sporrar även honom personligen.

– Jag längtar tills jag kommer hem nu, det ska bli kul att spela igen, säger Othmane Salama.

Men först ska han följa sitt Marocko i VM. Han och alla andra i Casablanca drömmer om en VM-final.

Othmane Salama under matchen mot Utsikten den 3 april 2022.
Othmane Salama under matchen mot Utsikten den 3 april 2022.Foto: AVDO BILKANOVIC
Fakta

Marockos VM-trupp

Målvakter: Yassine Bounou, Sevilla, Munir Mohamedi, Al Wehda, Ahmed Reda Tagnaouti, Wydad AC.

Försvarare: Achraf Hakimi, Paris SG, Noussair Mazraoui, Bayern München, Jawad El Yamiq, Real Valladolid, Romain Saiss, Besiktas, Achraf Dari, Stade Brest, Yahia Attiyat Allal, Wydad AC, Badr Benoun, Qatar SC, Nayef Aguerd, West Ham.

Mittfältare: Sofyan Amrabat, Fiorentina, Azzedine Ounahi, Angers, Abdelhamid Sabiri, Sampdoria, Yahya Jabrane, Wydad AC, Bilal El Khannous, Genk.

Anfallare: Hakim Ziyech, Chelsea, Zakaria Aboukhlal, Toulouse, Sofiane Boufal, Angers, Youssef En-Nesyri, Sevilla, Abde Ezzazouli, Osasuna, Amine Harit, Marseille, Ilias Chair, QPR, Abderrazak Hamdallah, Al-Ittihad, Walid Cheddira, Bari.

Fakta

Så fortsätter fotbolls-VM

Tisdag: Semifinal 1: Argentina–Kroatien.

Onsdag: Semifinal 2: Marocko–Frankrike.

Lördag: Bronsmatch.

Söndag: Final.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons