Annons

"Många spelare har aldrig varit med om att förlora"

Ett vinnande lag har blivit ett bottenlag. Palmstaden har floppat i division två och nyckelspelaren Joon Berggren talar om vikten att hantera motgångarna på rätt sätt. ”Många av våra unga killar har aldrig varit med om att förlora så här”, säger han.
Sport • Publicerad 7 november 2009
Joon Berggrens hjärta slår både för Palmstaden och Djurgården.
Joon Berggrens hjärta slår både för Palmstaden och Djurgården.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. 27-årige Joon Berggren är i slutfasen av att totalrenovera sitt föräldrahem vid Östra stranden i Trelleborg.

Numera är huset hans eget.

Annons

Huset är också en samlingsplats för spelarna i laget emellanåt.

Som en av de rutinerade kuggarna i laget snackar han ofta med de yngre spelarna. Han försöker vara Palmstadens klippa i motgångens stund.

– Det är intressant att se hur människors beteenden förändras, hur de ändras som personer när det går dåligt jämfört med när det går bra. Jag har läst lite idrottspsykologi tidigare, det är intressant. Nu får man se hur det funkar i verkligheten.

Vad säger du till de yngre spelarna?

– Jag försöker framhäva det positiva, det vi ändå gör bra, och att de ska titta på de spelarna som visar hjärta i laget. Det handlar om att försöka fortsätta tro.

– Det gäller att försöka lära sig av det här. När man väl tagit sig igenom kommer man ut starkare på andra sidan.

Palmstaden har tre säsonger bakom sig som nästan uteslutande handlat om medgång. Laget har på de här säsongerna vunnit 41 av 64 seriematcher och bara förlorat 16.

På tre säsonger gick man från division fyra till ett topplag i division två. Alla trodde det skulle bli toppstrid igen den här säsongen.

Istället har det blivit fem förluster och endast en seger efter förlängning.

Joon Berggren är lika förvånad som alla andra.

Annons

– Det här kom som världens smäll, säger han.

Hur viktig är matchen mot Engelholm i dag?

– Jag tror att vi måste ta sex poäng på de tre kommande matcherna. Står vi kvar på två poäng efter de matcherna också... då är det panik.

Joon Berggren säger själv att han inte är orolig, att han är nöjd med det han själv presterat och att han tror på både klubben och laget i ett längre perspektiv.

Däremot är han orolig över att Djurgården är på väg ut ur fotbollsallsvenskan.

När han bodde i Stockholm spelade han i blårändernas innebandylag som även de låg i division två.

– Vi mötte Hammarby i derby och det var riktiga publikfester med stora klackar på läktarna, minns han.

I jakten på positiva aspekter på innebandytillvaron pekar Berggren på att laget nu har tre raka hemmamatcher.

– Vi har tre raka matcher i B-hallen, där vet vi att vi är starka. Vi har ju faktiskt bara spelat en seriematch innan där och då vann vi, även om det var efter förlängning, påpekar han.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons