Annons

"Man måste våga bli hjälte"

För fem år sedan hade Flamur Gerbeshi aldrig spelat handboll. På tisdagen gör han VM-premiär när juniorlandslaget möter Puerto Rico i Tunisien. TA-sporten har tagit pulsen på IFK Trelleborgs nyförvärv och pratat handboll, lasarettbesök och konsten att våga misslyckas.
Sport • Publicerad 21 juli 2009
Foto: 
Flamur Gerbeshi är IFK-målvakten som i dag gör VM-premiär med det svenska Juniorlandslaget i Tunisien.
Flamur Gerbeshi är IFK-målvakten som i dag gör VM-premiär med det svenska Juniorlandslaget i Tunisien.Foto: 

TRELLEBORG. Flamur Gerbeshi möter upp vid Böst på Algatan i Trelleborg. Nyss hemkommen från Karlskrona slår han sig ned på en uteservering och tar en klunk av fantan han beställt. Lugn och till synes obekymrad över att han glömt kvar lägenhetsnycklarna hos föräldrarna, 24 mil bort, börjar han berätta om sin karriär. Ett handbollsäventyr som tog sin början i IFK Karlskrona 2004.

– Jag började spela handboll som 14-åring. Då spelade jag fotboll och började egentligen bara med handbollen för att ha något att göra på vintern. Men sen kom jag med i Blekingelaget och då började jag satsa ordentligt, säger Flamur Gerbeshi.

Annons

Efter ett år konkurrerade handbollen ut fotbollen och IFK Karlskrona byttes senare ut mot den allsvenska klubben Hästö IF.

– Jag har bara spelat i fem år, det är rätt lite jämfört med alla andra. Det har gått jäkligt fort, det trodde jag aldrig, säger Flamur. I slutet av maj skrev han kontrakt med IFK Trelleborg. Tanken är att han tillsammans med Giorgio Jancevski ska dela på målvaktsjobbet i IFK.

– Denis (Bahtijarevic) har sagt att det blir 50-50 mellan oss. Vi är bra vänner och stöttar varandra redan på träningen och har skoj ihop.

Övergången gick smidigt och Flamur verkar trivas bra i sin nya miljö.

– Trelleborg liknar Karlskrona. Det är nära till havet och en lagom liten stad. Jag kommer till hallen, stan och lasarettet.

Lasarettet?

– Ja när vi hade sprungit två mil med IFK fick jag ont i foten och kunde inte gå på den. De trodde att det var en stressfraktur så vi åkte och kollade det. Men den var bara överbelastad så det var skönt. Men jäklar vad långt vi sprang. Jag har bra kondition för att vara målvakt, men herregud.

Trots chocköppningen verkar Flamur dock gilla träningspassen i sin nya klubb.

– Jag gillar att det är olika träningsmoment. I Hästö fick vi nöta på samma sätt hela året, det blev skittråkigt att bara spela på ett mål och gå runt på tre målvakter.

Anders Lundin, förbundskapten för juniorlandslaget har följt Flamur Gerbeshi under större delen av hans karriär. Lundin beskriver IFK:s nyförvärv och landslagets förstakeeper på följande sätt:

Annons

– Han har fantastisk inspiration och är en viljemänniska. Flamur är bra när det bränner till och har en förmåga att plocka fram det lilla extra. En riktig matchkeeper.

Anders Lundin vittnar också om ett betydligt starkare psyke hos 19-åringen i dag än för fyra år sedan. Något Flamur Gerbeshi håller med om.

– Jag har jobbat mycket med det, när det gick dåligt innan ville jag gå och sätta mig på bänken men nu har jag byggt upp mitt självförtroende. Nu tycker jag det är bäst att stå under stress, när man är pressad till att göra bra ifrån sig, det tycker jag om.

– Man måste man våga bli matchhjälte. Men man måste våga misslyckas med.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons