Målvaktskungen fikar efter SM-semifinal

Han värvades i november för att föra IFK till slutspel. Fyra månader senare har Petar av Makedonien blivit handbollskung i Trelleborg. Nu hoppas målvakts-Misovski på semifinal.
Sport • Publicerad 17 mars 2007
Sugen på semi. IFK:s handbollsmålvakt Petar Misovski trivs vid cafébordet. När han inte njuter en macchiato spelar han gärna playstation eller läser tidningar från Makedonien. De närmaste dagarna ska han ägna åt att läsa in sig på Erik Fritzon, Patrik Fahlgren och de andra Sävehofspelarna. BILD: Claes Nyberg
Sugen på semi. IFK:s handbollsmålvakt Petar Misovski trivs vid cafébordet. När han inte njuter en macchiato spelar han gärna playstation eller läser tidningar från Makedonien. De närmaste dagarna ska han ägna åt att läsa in sig på Erik Fritzon, Patrik Fahlgren och de andra Sävehofspelarna. BILD: Claes NybergFoto: 

– Hade vi spelat matcher söndag-söndag hade vi tagit Sävehof, hundra procent. Nu är det tätt mellan matcherna... kanske 60 procent Sävehof, 40 procent Trelleborg, resonerar IFK:s succémålvakt.

30-årige Petar Misovski gestikulerar, ler och konverserar intensivt på engelska under tiden han avverkar sin tredje macchiato för dagen.

TA-sportens reporter har dessförinnan gjort några fruktlösa försök att betala för sin egen latte.

– Nej, nej. Typiskt ni svenskar..., protesterar Petar Misovski. Det nyligen öppnade fiket på CB Friisgatan har blivit ett av stamställena där han tillbringar mycket tid mellan träningar och matcher.

– Jag och Denis tar alltid en kaffe här vid tiotiden på morgonen. En timme senare brukar Mirko dyka upp. Han är slö på morgonen.

Petar Misovski, Denis Bahtijarevic och Mirko Stojanovic är de tre heltidsproffsen i truppen.

Trion spenderar mycket fritid ihop. Med sitt ex-jugoslaviska ursprung talar de ungefär samma språk.

– Det är inte större skillnader än mellan svenska, norska och danska. Petar Misovski är född i Skopje och föredrar stora städer. Ändå trivs han i lilla Trelleborg.

– Trelleborg känns nästan inte som Sverige, det bor ju så många makedonier här. Mycket folk från Bitola har flyttat hit. Men jag har skaffat svenska vänner också. I en liten stad som denna lär man snabbt känna igen folk.

Naturligtvis sympatiserar Petar Misovski med fotbollsklubben MF Pelister.

– Jag ska se dem spela i dag, det ska bli kul.

Petar beskriver sig själv som mycket sportintresserad. Dagligen läser han tidningar från hemlandet för att ha koll.

Annars fikar han, spelar playstation eller analyserar motståndarlagens skyttar på Mirkos datorskärm.

– Ibland kan det vara lite svårt att få tiden att gå, medger han. Jag är ju van att träna två gånger om dagen, det gör vi inte här.

I sin egen lägenhet är han sällan.

– Den är för liten, fem gånger fem meter, det finns en säng och ett bord och inget internet. För liten. Petar Misovski har varit handbollsproffs i tio år och har förutom i hemlandet Makedonien spelat handboll i Kroatien, Norge och Danmark innan han kom till Trelleborg den 17 november i höstas.

Ordet "slutspel" var ett av de första svenska ord han fick lära sig. Han har upprepat ordet som ett mantra efter varje vunnen elitseriematch sedan dess.

– Utan Petar hade vi sannolikt inte varit i slutspel nu, påpekar IFK:s sportchef Patric Sandblom. Och förutom hans målvaktsspel gav det ju också den effekten att Ken Berkowitz höjde sig.

Efter fyra månader i Trelleborg har de svenska språkfärdigheterna utvecklats.

– Jag förstår lite grann, och inom handbollen är det inte så svårt, men Zanotti... när han pratar går det för fort, jag förstår nästan ingenting. Petar Misovski är nöjd med vad han uträttat sedan han kom till IFK. Han kan tänka sig att spela i Sverige ett par år till innan han vill till en större liga. Målet är att spela i Spanien.

– Där spelas den bästa handbollen, poängterar han.

Hans kontrakt med IFK sträcker sig till 15 maj men i slutet av april går hans visumtid ut. Innan dess ska han ha gjort klart med var han spelar nästa år. Det kan bli en fortsättning i IFK.

– Det är upp till Trelleborg. Jag är proffs, och om de betalar mig stannar jag.

Han har sagt nej till klubbar i Turkiet, Grekland och Makedonien. Ett pillemariskt leende antyder också att svenska klubbar varit ute efter hans tjänster.

– Jag gillar den svenska ligan. Här måste du spela bra för att vinna. Alingsås slog Hammarby med åtta bollar. Sånt händer inte i Makedonien, där vinner du även om du spelar dåligt. Som många andra är Petar Misovski överraskad att Sävehof valde att möta Trelleborg i SM-semifinalen.

– Jag gjorde en av mina bästa matcher när vi slog Sävehof hemma. 29 räddningar... Jag tog allt, säger han och ler.

– Sävehof måste ändra sitt spel, annars vinner vi igen.

Samtidigt är Petar inne på att Sävehof har en bredare trupp, och eftersom det är tätt mellan matcherna...

– Första matchen är viktig. Tar vi den så... Allt är möjligt, säger Petar Misovski innan han tar väskan på ryggen och går i väg till fredagsträningen med raska steg.

Petar Misovski är fortfarande ung.

– En målvakt är som gammalt vin, han blir bara bättre med åren, säger 30-åringen som räknar med att ha sina bästa handbollsår framför sig.

Kanske gäller det elitserienykomlingen IFK Trelleborg också.

Björn Gustavsson

a Petar Misovski

Ålder: 30 år

Familj: Pappa Nicola, mamma Tania och lillasyster Aleksandra, 22 år, hemma i Skopje

Yrke: handbollsspelare

Bor: i en etta i Trelleborg

Moderklubb: Rabotnicki

Meriter: Har gjort hundratalet landskamper för Makedonien. Flerfaldig makedonisk mästare med Vardar Skopje. Utsedd till bäste handbollsspelare i makedonska ligan 2003. Champions League-spel med Vardar Skopje.

Bästa handbollsminne: "När vi besegrade Kiel i Champions League med Vardar Skopje".

Aktuell: Målvakt i IFK Trelleborg som inleder SM-slutspelet mot Sävehof på onsdag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.