Annons

Malmö/Pingvin splittras

Tanken när Malmö RC och Pingvin RC slogs ihop var att det skulle locka fler spelare. Så har det inte blivit. Nu upplöses Malmö/Pingvin och klubbarna får varsitt damlag igen.
Sport • Publicerad 21 december 2011

– Det är tjejerna själva som velat detta. Vi ville rekrytera fler spelare när vi slog ihop lagen, men det har vi inte lyckats med, förklarar damtränaren Rhod England.

– Vi ville få ett bra lag, med en bred trupp och bra konkurrens, men vi har istället tappat spelare och därför tyckte vi att det är bättre att ha ett Pingvinlag och ett Malmölag igen. Vi vill bygga upp något nytt från grunden, säger Minna Ahlström, en av Pingvinspelarna.

Annons

Därmed blir det bara sjumannarugby för Pingvins damlag kommande säsong, och inget seriespel i 15-mannarugbyn. Matcherna blir färre då sjumannamästerskapet avgörs i bara två kvalomgångar för att nå SM-slutspelet i samband med SM-veckan i Halmstad på sommaren.

Sedan ska det bli träningsmatcher och turneringar under säsongen.

– Det har inte hänt så mycket med utvecklingen sedan vi gick ihop med Malmö och tjejerna ville själva att det skulle bli två lag igen. De har själva valt det, säger Pingvins ordförande Per Sjöbeck.

Vad tycker ni i styrelsen om detta?

– Det är en tillbakagång tyvärr. Det är tråkigt att det blivit så här, men vill tjejerna detta själv så. Vi får se vad som händer efter säsongen sedan, säger Per Sjöbeck.

Minna Ahlström menar att detta var den enda vägen för att locka fler spelare.

– Vi tror att det är lättare att locka spelare om vi har ett rent Pingvinlag, man har mer hjärta för sin stad och så slipper man köra till Malmö och träna varannan gång. Dessutom är det kul med ett Pingvinlag nu när klubben fyller 50 år, förklarar Minna Ahlström.

Det blir spelarna själva som får försöka rekrytera nya spelare till klubben.

– Mimmie Linde ska ha ett skolrugbylag och sedan ska vi bjuda nybörjare till träningsdagar för att locka nya spelare. Det är upp till oss själva om vi vill spela 15-mannarugby igen, säger Ahlström.

Att det blir en tillbakagång rugbymässigt tycker hon inte.

Annons

– Förhoppningsvis blir det bättre träningar nu och vi kan jobba på våra personliga färdigheter som passningar och teknik. Det viktigaste är att vi får ihop gruppen och har roligt igen, då blir det bra träningar, säger Ahlström.

Rhod England har erbjudit sina tjänster till både Malmö och Pingvin och det kan bli så att han coachar båda lagen nästa säsong.

– Det är en intressant fråga. Jag vill utveckla rugbyn i Skåne, det är det viktigaste och därför har jag erbjudit mina tjänster till båda lagen, men det är klart, jag är medlem i Pingvin och de måste komma först. Men jag tror att det går att kombinera, det blev så en gång detta år. Det var en konstig känsla, men det fungerade över en match, säger Rhod England.

Louise Cronholm
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons