Annons

Måljakt för bottenstridande IFK

Efter en seger och fyra förluster i division tre har IFK Trelleborg fått en tung start. Under söndagens viktiga bottenmöte med Sjöbotjejerna sökte TA-sporten efter svaret på frågan varför det går så trögt för IFK-tjejerna.
Sport • Publicerad 4 juni 2007
Madelene Rengbo gratulerar målskytten Nina Andersson. Madde väntar barn och hennes målfarlighet är saknad. "Jag tycker att laget har kapacitet att hålla sig kvar", säger hon.
Madelene Rengbo gratulerar målskytten Nina Andersson. Madde väntar barn och hennes målfarlighet är saknad. "Jag tycker att laget har kapacitet att hålla sig kvar", säger hon.Foto: 
Sabina Persson, 17. En kvick yttermittfältare som mot Sjöbotjejerna tagit steget upp till anfallet. Det blev ingen utdelning för Sabina och IFK föll i det viktiga bottenmötet. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Sabina Persson, 17. En kvick yttermittfältare som mot Sjöbotjejerna tagit steget upp till anfallet. Det blev ingen utdelning för Sabina och IFK föll i det viktiga bottenmötet. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Små marginaler. Otur och oflyt. Skador och sjukdomar.

Det är klassiska ingredienser för lag som slåss i botten av serietabellen. IFK Trelleborg kan använda samtliga för att beskriva sin situation.

Annons

Efter fem matcher ligger nykomlingen sist i trean. På söndagen kom Sjöbotjejerna till Vångavallen – en hemmaseger betyder att lagen byter plats i tabellen.

– Jag har inte sagt något om att göra comeback, säger Madelene Rengbo när hon sitter vid sidan av planen och tittar på det IFK som hon förde till serieseger förra säsongen.

Madde svarade då för drygt 50 fullträffar och det är klart att hon saknas nu när motståndet är bättre. Nu väntar hon barn och fotboll är enbart till att titta på.

Hon får se ett IFK som för matchen. Gästerna har ett långskott tätt utanför – men det är det enda som oroar Felicia Zammal i målet.

Framåt skapas lägen. Sara Wallander slår en fin genomskärare fram till Sabina Persson som går på avslut direkt. Men Sjöbotjejernas Fredrika Steen gör en bra räddning. Sabina får en ny chans efter en snabb omställning. Hon tror att det ska blåsas för offside, men får iväg ett skott som borde gå in. Ånyo är Fredrika Steen i vägen, får upp en hand och lägger sedan beslag på bollen.

Sabina Persson är normalt yttermittfältare, men till den här matchen har hon flyttats upp till anfallet.

Ordinarie anfallsparet är nämligen borta. Talla Sesay går skadad och Malin Christensen är sjuk.

I fredagens B-lagsmatch spelade Sabina sin första match som forward.

– Jag missade lika många lägen då, förklarar 17-åringen.

Trots brända lägen trivs Sabina på topp. Hon tycker att hon får mer utrymme där jämfört med det trånga mittfältet.

Annons

Anfallskollegan spelar också på en ovan position. Nina Andersson, 28, är normalt mittback.

Mot Sjöbotjejerna gör hon sin första match på topp – och det är Nina som gör det förlösande 1– 0 efter en frispark från Sara Wallander.

– Jag vinkar till Sara, får bollen och skjuter. Ett dåligt skott, men bollen gick in. Jag blev chockad, förklarar hon.

Målet innan pausvilan innebär en lättnad och inför den andra halvleken är tongångarna positiva.

– Härlig inställning tjejer! Det är precis så vi vill ha det, det måste vara skönt att spela i dag. Martin Hansson och Andreas Theander leder laget i dag då tränaren Claes Olsson är sjuk.

– Nu har vi vinden i ryggen, så tänk på att skjuta mycket!

Skott kommer.

Emma Jönssons kanon är på väg mot nättaket. Men Fredrika Steen får upp en hand, bollen tar i insidan av stolpen och målvakten får tag på den igen på mållinjen.

Då har Sjöbotjejerna kvitterat och stolpskottet är starten på en bra IFK-period i den tilltagande vinden.

Men medvinden blir lagets fall. Långbollarna till anfallsvikarierna rinner ut över kortsidan. Samtidigt uppstår blottor i defensiven. Det är Sjöbotjejerna som skapar chanser och med tre minuter kvar ger en chansboll utdelning. 1– 2 och IFK:s femte förlust på sex matcher i division tre.

Annons

– Snöpligt och orättvist. Vi har varit med i alla matcher utom i den senast mot Bunkeflo (1– 5), men vi måste ha turen på vår sida. Någon gång måste det vända, säger Nina Andersson på väg mot omklädningsrummet.

Lagkapten Sanna Örlegård ansluter.

– Vi har ett ungt lag och behöver ett år på oss. Vi behöver mer rutin och tyngd.

Andreas Theander vet vad som fattas.

– Vi är dåliga på att göra mål och det oavsett vem det är som får chanserna. Chansmässigt är det ingen skillnad i dag jämfört med de tidigare matcherna.

Madelene Rengbos känsla för mål hade onekligen behövts. Tillvaron utan henne är tuff.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons