"Målet är SM-final – allt annat är dåligt"

Mikael Mattiasson, 29, är ny tränare för Trelleborgs BTK:s "Ladies Team". Precis som de flesta andra räknar han med att TBTK ska göra upp om SM-guldet i vår. Och redan i hemmapremiären i helgen stöter man på den andra stora guldfavoriten – Ärtemark.
Sport • Publicerad 27 november 2004
"Ladies Teams" nye tränare Mikael Mattiasson tror att hans lag har kapacitet att gå riktigt långt i år. Men han kräver inte vinst mot den andra stora guldkandidaten Ärtemark, som kommer till "Södan i morgon. "Vi är nöjda med en poäng mot Ärtemark", säger han
"Ladies Teams" nye tränare Mikael Mattiasson tror att hans lag har kapacitet att gå riktigt långt i år. Men han kräver inte vinst mot den andra stora guldkandidaten Ärtemark, som kommer till "Södan i morgon. "Vi är nöjda med en poäng mot Ärtemark", säger hanFoto: 

På 90-talet vann Mikael Mattiasson två SM-guld med Malmö FF, detta som spelare. I våras nosade han på den ädlaste medaljen med Eslövs AI. Eslöv föll dock i den sista avgörande semifinalen – i den sista avgörande dubbeln – i sista avgörande set(!) – mot just Malmö FF. MFF som sedan vann guld.

Men revanschen kan komma snabbt. TBTK Ladies Team har uppenbart guldläge och skulle laget lyckas får Mikael Mattiasson åter känna smaken av guld, men då i egenskap av tränare.

Fast än är det förstås en bit kvar dit.

De två första matcherna i årets elitserie innebar inga större problem för TBTK. Lätta segrar mot Råå och Malmö FF. I dag spelar TBTK sin tredje match för säsongen när Långshyttan tas emot i Söderslättshallen. Det är också hemmapremiär.

Mot Långshyttan får laget åter finna sig i att vara favorit. När det gäller söndagens match är det däremot jämnare skägg, i alla fall på förhand. Dalsländska Ärtemark, med landslagsspelaren Susanne Jonsson och kinesiskorna Zhang Fang och Zhang Yan i spetsen, är den andra stora favoriten till SM-guldet. Ärtemark är precis som TBTK obesegrat hittills den här säsongen.

– Vi är nöjda med en poäng mot Ärtemark, säger Mikael Mattiasson.

Men hur viktig är matchen? Både Ärtemark och TBTK går väl till slutspel hur lätt som helst hur det än går i helgens match? Säkert, men förutom prestigen mellan guldfavoriterna gäller det i förlängningen också seriesegern och de fördelar som följer av en sådan. Det handlar om fler hemmamatcher i slutspelet, något som är viktigt både sportsligt och ekonomiskt.

– Matchen (mot Ärtemark) är viktig. Jag har själv spelat tio år i elitserien och vet vad hemmaplan kan betyda i ett slutspel. Ett år spelade vi (Eslöv) final mot Kalmar. De hade 2000 på läktarna som stöttade dem och det kändes som att det var därför de vann, säger Mikael.

Till Söderslättshallen kommer inga 2 000 men TBTK-tränaren hoppas på mycket folk och kommer det 200 är det inte illa.

Just det där med publiken och sportens oförmåga att locka folk skyller TBTK-tränaren till viss del på Svenska Bordtennisförbundet.

– Förbundet har varit för dåliga på att få ut sporten, de måste jobba mer på det. Det går till exempel inte ens att se resultaten från elitserien på text-tv förrän dagen efter. Med de framgångar Sverige haft är det pinsamt att de inte fått ut sporten bättre.

Vid sidan om tränarrrollen i TBTK har Mikael Mattiasson en egen karriär som spelare att tänka på. Han lämnade inför den här säsongen Eslövs AI och elitserien för spel i Kävlinge i division två. Mikael hade gärna fortsatt i Eslöv men hans och hustrun Veronica Mattiassons flytt till Trelleborg ledde till att han inte fick nytt kontrakt. – De skyllde i alla fall på det. Men det köpte inte jag riktigt, andra pendlar ju utan problem, säger Mikael som dessutom ändå är i Eslöv flera gånger i veckan, han jobbar nämligen i en spelbutik i stan.

Men nu gillar han läget.

– Jag var besviken första månaden men så där är det ju i idrottens värld och nu känns det bara bra.

Hur går det i tvåan då?

– Än så länge är jag obesegrad. Men jag ser det här som ett mellanår och vi får se vad som händer nästa år. Division två är för dåligt och i division ett vill jag spela i alla fall.

Tills dess får han glädja sig åt framgångarna med Ladies Team, framgångar som förhoppningsvis får en fortsättning i helgen.

Ärtemarksmatchen i morgon är en nyckelmatch och vid vinst där ligger vägen öppen för TBTK.

Mycket hänger på ettan Li Fen. Förlorar hon någon match blir det svårt för TBTK, i alla fall mot Ärtemark. Mot Långshyttan bör marginalerna vara störrre. Men det krävs också att andrauppställningen med Veronica Mattiasson och Angelica Augustsson plockar några matcher. Även om Veronica inte har några större förhoppningar på det.

– Plockar vi en eller två matcher så vinner vi men det är inget konstigt om vi inte skulle ta någon. Alla jag möter i helgen tycker jag är bättre än mig, säger hon.

Veronica är dock känd för att ligga lågt.

Tränaren gör däremot inga försök att tona ner förväntningarna inför fortsättningen.

– Målsättningen är SM-final, allt annat är dåligt. Det tror jag att tjejerna tycker också.

Jonas Gustafsson

Mikael Mattiasson

Född:1975 i Borås.

Klubbar:Byttorps IF, Mariedals IK, Malmö FF, Eslövs AI, BTK Kävlinge, Trelleborgs BTK (tränare).

Meriter:två SM-guld i lag, ett SM-guld i dubbel, två SM-silver i mixed.

Bor:Trelleborg

Familj:Veronica och Isak, 2 år.

Aktuell:Tränare för TBTK Ladies Team som i helegen spelar hemma mot Långshyttan (lördag) och Ärtemark (söndag).

Bordtennis Trelleborg
Bordtennis Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.