Annons

Mål-Daniel gör succé i HIF

Helsingborg inledde allsvenskan darrigt och mitt i sommaren låg laget sist i allsvenskan. Då värvades Daniel Andersson från skottska Hibernian och åtta omgångar senare är HIF nia på 22 poäng. Definitivt en av årets värvningar i allsvenskan.
Sport • Publicerad 13 september 2004

I kväll är det HIF-TFF på Olympia och Daniel Andersson har inte glömt klubben där han slog igenom för några år sedan.

– Jag är oerhört tacksam för att jag fick komma till Trelleborg, säger han.

Annons

Redan i sin andra match i HIF ställdes Daniel Andersson mot sin gamla klubb TFF. "Alla" minns hur det gick. 6-1 till HIF och stabilt spel av Daniel Andersson. Men Daniel kände ingen glädje över att det var just TFF som kördes över. Tacksamheten gentemot genombrottsklubben är fortfarande stor.

– Trelleborg tog bra hand om mig, speciellt målvaktstränaren Janne Ericsson. Janne har varit väldigt viktig för min utveckling och jag har honom att tacka för mycket. Det är han som lagt grunden, säger Daniel.

Han kom till TFF från Högaborg, slog igenom och gick vidare till AIK där han blev i två och en halv säsong. Efter det bar det av till Skottland och Hibernian och nu är han alltså tillbaka i sin födelsestad Helsingborg. En hel del har han lärt sig på resan. Skillnaderna mellan Sverige och Skottland är flera och uppenbara.

– I Sverige förbereder vi oss inför matcher på ett annat sätt än där. Särskilt när det gäller kost-, taktik- och träningsförberedelser. I Skottland är det lite mer rock'n roll. Attityden är mer: Ni vet hur ni ska spela! Och maten är inte så väldigt viktig. I Sverige är allt å andra sidan gravallvarligt. I Skottland kan lagen stå i spelargången och dra fräckisar för varandra före match. I bland hörde man hejdundrande skratt, men när man kom ut på planen och matchen började var det som att trycka på en knapp, säger Daniel. Sju mål har han släppt in sedan han kom tillbaka till Sverige och HIF behöver inte ta många poäng till för att kunna känna sig säkert på spel i allsvenskan nästa år. Jämnheten är något Daniel fått med sig från Skottland.

– Förra säsongen missade jag inte en enda match med A-laget, cup- och träningsmatcher inräknat, och det är klart att det utvecklat mig. Där får man inte så många chanser som i allsvenskan och den här elden i baken har gjort nytta.

Ambitionen är fortfarande hög, säger han. Men något mer spel i utlandet är inte troligt.

– Det ska vara ett oerhört bra anbud i så fall. Jag trivs väldigt bra där jag är.

Att någon av de kommande säsongerna vinna SM-guld med HIF står högre upp på önskelistan.

– Vi har spelarmaterialet, organisationen, arenan och HIF är alltid ett lag att räkna med i toppstriden.

I kväll är det alltså TFF som gäller. HIF är klara favoriter – men 6–1-matchen är glömd.

Annons

– Den är nog glömd både för oss och för TFF. Det finns inga lätta matcher i allsvenskan, det går aldrig att bara ställa ut skorna. Det viktiga för oss är att vi får i gång vårt spel, att vi spelar den fotboll vi kan spela, säger Daniel.

Jonas Gustafsson

fotboll helsingborg
fotboll helsingborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons