Annons

Majbritt kolugn EM-passagerare

60 blågula supportrar med två ögonstenar: det svenska landslaget och – en ko. "Vart vi än kommer blir vi uppmärksammade", säger Per-Olof Kippel ifrån Tomelilla.
Sport • Publicerad 11 juni 2008
Per-Olof Kippels EM-resenärer består av 59 passagerare och en ko. "Vi fick montera ner den för att få plats med den. När vi satte ihop den igen var uppståndelsen stor. Det var rock'n'roll", säger han när han ställer fram kon bland supportrarna på Mozartplatsen timmarna för Sveriges match mot Grekland. @08 Bildbyline:Martin Falkenby
Per-Olof Kippels EM-resenärer består av 59 passagerare och en ko. "Vi fick montera ner den för att få plats med den. När vi satte ihop den igen var uppståndelsen stor. Det var rock'n'roll", säger han när han ställer fram kon bland supportrarna på Mozartplatsen timmarna för Sveriges match mot Grekland. @08 Bildbyline:Martin FalkenbyFoto: 

Under våren har den blågula kon stått på taket till Kippels inrättning Celticbaren i Tomelilla. Han förklarar att det var för att uppmärksamma EM i fotboll.

Nu, när mästerskapet är igång, drar kon i högsta grad blickarna till sig, vittnar Per-Olof Kippel när han knuffar fram den blågula kossan vid Mozartplatsen i Salzburg.

Annons

Då Kippel arrangerade en bussresa till festen i Österrike var det självklart att kon, som egentligen kommer från en kampanj för att värna närproducerad mjölk, skulle följa med.

- Det var Kippels idé: "Vi tar en ko med". Ja, varför inte. Och alla är med på det, säger Johan Olofsson, även han ifrån Tomelilla och med ett särskilt uppdrag

- Jag är ko-driver, eller cow-driver. Det är fruktansvärt uppskattat, vart man än kommer är det bara skratt i stort sett. Det är riktigt härligt.

Peter Videnrot är en av många resenärer som hittade Kippels EM-resa på internet.

- Många go'a killar, trevlig stad och fotbollen går bra. Vi är fyra ifrån Gällivare, fem ifrån västkusten - det är skoj när det är en utbredd trupp.

Och så en ko?

- Helt underbart! Tokigt. Vi blir uppmärksammade överallt. Vi döpte den i går på torget.

Vad heter den?

- Majbritt tror jag, jag kommer inte riktigt ihåg, säger Peter Videnrot och skrattar.

Sportens utsände besöker Kippels resenärer dagen efter att Sverige besegrat Grekland med 2-0.

Annons

Stämningen är uppsluppen, alla är trötta och njuter av att vila ut i solskenet.

Johan Olofsson var med Majbritt på Mozartplatsen i centrala Salzburg, tillsammans med tusentals andra som följde den svenska premiärmatchen via storbildsskärm.

- Det är så härligt att bara vara här, det är sån stämning. Man behöver inte ha biljetter, det är bara att vara här. Vi stod nere på fanzonen, det var lite svenskar men mest österrikare. De höll på Sverige i och med att de tycker att det är härligt att vi är så många här nere, säger Johan Olofsson som har sin matchanalys klar:

- En underhållande match, men jag såg inte mycket av Greklands offensiva spel. Sån tråkig fotboll!

Vem var bäst i Sverige?

- Isaksson. Han hade inte mycket att göra men han hade stödet bakifrån. Vi pratade om det i går, jag hade inte tänkt på det först, men han agerade säkert.

Zlatan då?

- Bra som alltid. Han är ju… han är ju Zlatan. Han kan göra vad som helst.

Majbritt, vars glasfiberkropp delades i fem delar för att få plats ombord, snickrades och plåstrades ihop vid ankomsten till Salzburg. Nu lastas hon in i bussen igen för avfärd mot tyrolerbyn Fieberbrunn.

- Nu ska vi upp i alperna, bada i pool, dricka några pilsner. Ta det lugnt och ladda inför nästa match, säger Peter Videnrot.

Annons

Även Majbritt behöver vila. Under natten drog hon från krog till krog och ölen flödade fram till arla morgonstund.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons