Annons

Maja, sju år, en ryttare med stil

Maja Feuk är blott sju år. Ändå har hon prisats för sin stil i hästsadeln.
Sport • Publicerad 4 september 2007
Maja Feuk på Foxgloves Emilia tränar på Haglösa kungsgård.Foto: 
Upp och hoppa! Maja Feuk, 7år, gör sig redo för ett träningspass med Foxgloves Emilia. Tränaren Sophie Albertson är full av beundran. "För att vara så ung är hon jätteduktig", säger Sophie om Maja. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Uppmärksamheten verkar inte bekomma Maja Feuk. Vant sätter hon sig i sadeln och rider iväg med sin Foxgloves Emilia för veckans träningspass under ledning av Sophie Albertson.

– Det är jätteroligt att jobba med Maja. Hon vill verkligen lära sig, säger Sophie.

Annons

– För att vara så ung är hon jätteduktig.

Det där med framgång kan vara svårt att värdera. Men att som sjuåring bli trea i stilfinalen av MHCP, Mountain Horse Ponny Cup, det är naturligtvis stort.

Mamma Helen berättar:

– 3 500 ryttare hade försökt kvala och det var 75 som tagit sig till riksfinalen. Maja var felfri både i grundhoppningen och omhoppningen och blev trea.

Syftet med tävlingen är att förbättra ridningen. I stilhoppningscupen räknas inte sekunder, det är god ridning som premieras där domare bland annat bedömer ryttarens sits, inverkan och vägval. Sedan tidigt i våras går Maja hos Sophie Albertson på Haglösa kungsgård. Båda är medlemmar i Sydslättens Ryttarförening.

– Maja har en förmåga att koncentrera sig, att fokusera sig när det är dags för tävling, säger Sophie Albertson.

Sophie har tio elever, Maja är yngst. Troligen är Maja även den yngste i Skåne med tävlingslicens.

Mamma Helen berättar att Maja bara var knappa året när hon för första gången satt på en häst.

– Jag ser absolut inga nackdelar med att börja rida så tidigt, säger Sophie.

– Hon får ridningen att sitta i ryggmärgen. Det är inte alla i den åldern som klarar det här med koordinationen, men Maja har inga problem. Sedan har hon en riktigt bra ponny också.

Annons

Maja ser verkligen ut att trivas på sin ponny och när tredjeplatsen från Täby kommer på tal spricker hon upp i ett leende.

– Det var bra.

Är du stolt?

– Ja!

Sedan är det dags för fortsatt drillning på Haglösa kungsgård. Förmodligen i många år framöver.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons