Annons

Magister Prahl minns Peter Hanson: En bolltalang

Regerande mästaren i Masters har drillats av Tom Prahl. För TA-sporten berättar Peter Hanson om relationen till Prahl, synen på TFF och att han gärna blir historisk och blir den förste att försvara Masterstiteln.
Sport • Publicerad 23 juli 2009
Foto: 
En förkyld men avslappnad regerande mästare mötte pressen inför årets Masters på Barsebäck. Peter Hanson från Stora Slågarp ska försöka försvara titeln.
En förkyld men avslappnad regerande mästare mötte pressen inför årets Masters på Barsebäck. Peter Hanson från Stora Slågarp ska försöka försvara titeln.Foto: 

Barsebäck. Ögonen är glansiga, leendet är brett. Efter två dagar i sjuksängen i Slågarp möter Peter Hanson pressen.

– Är Stenson klar eller?

Annons

Henrik Stenson har alltid varit steget före Peter. Det är så förhållandet mellan två av Sveriges bästa golfare ofta beskrivs. Men när TA-sporten pratar med Peter är han inte riktigt med på att den bilden stämmer.

– Visst, Henrik var den som var först att vinna ute på touren, men egentligen är det bara från 2006 som han varit den bättre.

Prestigen finns mellan spelarna, inget tvivel om den saken. Golfkommentatorn Göran Zachrisson vittnar om en sund konkurrens spelarna emellan, inte alls som exempelvis mellan Phil Mickelson och Tiger Woods som inte unnar varandra framgång enligt golforaklet.

Men Peter Hanson är inte riktigt överens med ”Zacke”.

– Som jag sa på presskonferensen: det finns ingen jag tycker så illa om att få stryk av som Henrik. Jag tror att han känner samma sak. Vi har spelat så mycket junior- och amatörgolf hela vägen upp. Vi tränar och spelar ihop, men när vi väl är i tävling då är vi två extrema vinnarmänniskor.

Henrik Stenson fanns där när Peter Hanson slog igenom. De var varandras sparringpartners och spelade båda amatör-VM för Sverige i Chile 1998.

Några år tidigare sprang Peter Hanson som mellanstadieelev och gjorde intryck på gymnastikläraren Tom Prahl i Svedala.

– Han var en personlighet redan då, minns TFF-tränaren. Han var framåt och intresserad av idrott. Alltid positiv och aldrig något krångel.

Peter Hanson minns sin lärare:

– Tom Prahl var hård. På den tiden var jag vältränad…

Annons

Tom Prahl säger att han skulle minnas Peter även om han inte hade blivit framgångsrik idrottsman.

– En sån kille hade jag kommit ihåg ändå. Han pratade mycket, var pigg och glad.

Hur var han i idrott?

– Ganska duktig. Framför allt hade han bra bollsinne, han var en bolltalang. Sedan var han inte så snabb kanske.

Peter Hanson har spelat fotboll och har en bred idrottslig bakgrund. Handboll, volleyboll, innebandy och tennis är några andra sporter.

När han började mellanstadiet kom han in i golfspelet. Några år senare var det bara golf som gällde.

Peter Hanson säger att han inte tror att TFF-tränaren haft någon del i där han är nu – han var så ung, mellan tio och tolv. Men det var också en tid då gympaläraren var tränare för allsvenska nykomlingen Trelleborg. Peter Hanson kom att följa laget och han gillade vad han såg.

Han är alltjämt TFF-supporter och tycker bra om Tom Prahl.

– Jag gillar hans sätt, hans lugn, hans attityd. Han är hård men rättvis, det är ingen som man kan manipulera. Jag gillar också på det sätt han vill spela fotboll, det är jäkligt kul att se TFF spela.

Två gånger har han sett favoritlaget på Vångavallen den här säsongen. Han ser det som ett trevligt nöje om måndagskvällarna när han är ledig.

Annons

– Synd att det blev förlust senast (1–3 mot IFK Göteborg). De verkade på gång där i andra halvlek efter vad jag förstod, hade några chanser.

Nu är det fokus på golf. En nog så tuff utmaning väntar för Peter Hanson som efter onsdagens Pro-Am åkte hem för att äta och sova för att spara så mycket energi som möjligt inför fyra dagars golfspel inför hemmapubliken.

På torsdagen slår han ut 12.50, i samma boll som Henrik Stenson.

– Det ska bli roligt att försvara en titel, det är inte ofta jag får göra det. Det är det jag tänkt på när jag legat där i sängen och varit sjuk. Jag vet att ingen har vunnit tävlingen två gånger i rad och jag är glad att jag har chansen att bli den förste. Henrik Stenson blir nog spelaren att slå, han är trots allt världssjua.

Med den placeringen är Stenson både ett och två hack före Peter Hanson – än så länge.

Å andra sidan har Peter Hanson vunnit Masters, Peter som för tjugo år sedan sprang omkring i en gymnastiksal i Svedala.

– Att vinna Masters är en fantastisk resa att göra, att gå hela vägen från att vara tio elva år och drömma om att stå där med pokalen, till att komma in och spela tävlingen och sedan stå där med pokalen i sin hand. För min del var det en jättestor grej att vinna förra året.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons