Annons

Lyckat EM ska ge OS-plats

Ett långt kast i Helsingfors kan räcka till London. Tracey Andersson känner sig bättre förberedd än någonsin när hon på fredag gör sitt tredje EM. I potten finns en OS-biljett.
Sport • Publicerad 27 juni 2012
Fokus. Ett lyckat EM kan ge trelleborgaren Tracey Andersson en biljett till OS. Arkiv: Claes Nyberg/2009
Fokus. Ett lyckat EM kan ge trelleborgaren Tracey Andersson en biljett till OS. Arkiv: Claes Nyberg/2009Foto: 

På fredag gör trelleborgaren Tracey Andersson sitt tredje EM. Göteborg 2006 och Barcelona 2010 gav henne erfarenhet. Nu har hon enligt sig själv rätt förutsättningar för att lyckas riktigt bra.

– Denna gång har jag bättre förutsättningar än tidigare för att göra bra ifrån mig. Jag kommer till EM med ett bättre personligt rekord, jag har gjort fler längre kast än tidigare och har gjort både bra träningar och bra tävlingar denna säsong, säger Tracey Andersson.

Annons

I torsdags tävlade hon i Lerum för att slipa formen inför EM. Det blev ett bra genrep. Ett kast på 69,69 meter är vad hon tar med sig till Helsingfors.

– Men jag hade ett längre kast som hamnade precis utanför sektorn, det var ett kast över 71 meter så det var lite retligt, säger Tracey Andersson.

Det är kast över 71 meter som hon vill ha även i EM. Det lär innebära en finalplats och nytt svenskt rekord.

Efter förra årets misslyckade säsong, där hon inte kastade längre än 67 meter och missade VM i Sydkorea, har 2012 hittills varit bättre för Trelleborgs släggstjärna. Hon fick en kanonstart på utomhussäsongen. Redan den 15 april kastade hon 70,33 meter på tävlingar i Jablonec, Tjeckien.

Det var en förbättring av hennes eget svenska rekord med 105 centimeter, ett rekord hon satte i Eskilstuna i juni 2010, då hon kastade 69,28 meter.

– Inför denna säsong valde jag bara att ändra på starten lite. I år har jag en helt annan rytm och känsla och självförtroendet är mycket bättre efter min fina start på säsongen, säger Tracey Andersson som inte behövt jaga kvalgränsen till EM som hon fick göra med VM-kvalgränsen förra året.

– Mitt resultat i Tjeckien har gjort att jag inte behövt känna stress, utan kunnat fokusera på att hitta rätt känsla i tävlingarna, säger Tracey Andersson.

EM i Helsingfors blir också en chans att knipa en biljett till OS i London senare i sommar.

– Det känns som om de långa kasten är på g. Klart att jag tänker på OS men jag fokuserar bara på att kasta långt i EM och siktar på att nå final så får vi se om det räcker till OS.

OS-gränsen är satt till 71,50 meter. Men även om hon skulle kasta det på EM är hon inte per automatik klar för London. SOK:s krav är att de aktiva ska ha chans att vara bland de åtta bästa.

Annons

– Det gäller att prestera på EM för att jag ska få en OS-biljett, jag måste nå final, säger trelleborgaren.

– Det känns som att jag har det i mig, det gäller bara att ta fram det på de tre kasten i kvalet i EM, säger Tracey Andersson.

Madeleine Gripsten
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons