Annons

Lukas på väg till Real Madrid

Hur roligt – på en skala, typ – kan det väl vara att som Barcelona-fan bli kallad till träning med Real Madrid? ”Det ska bli jätteroligt”, säger Lukas Jönsson – till vardags lovande P13-målvakt i FC Trelleborg.
Sport • Publicerad 11 november 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. För några år sedan började en av landets största kvällstidningar dra igång en fotbollsajt som kallas för sanktan.se och den bevakar och gör nedslag i den svenska ungdomsfotbollen. I grunden finns traditionella S:t Erikscupen i Stockholm med mängder av lokala ungdomslag involverade årligen.

Efter Stockholm har Göteborg och Skåne stått på tur att bevakas och i förlängningen har man också börjat utgallringen av spelare med extra goda förutsättningar och därmed har ett skånskt All Star Team tagits ut. Ett flicklag och ett pojklag och från början gallrades 140 ungdomar ut. Samma procedur har skett bland Stockholms lovande ungdomar.

Annons

Nu återstår 32 eller 16 killar och lika många tjejer och det är dessa som får nöjet att åka till Madrid. Tillsammans handlar det alltså om 64 ungdomar och de båda trupperna åker också parallellt till Madrid. På programmet i den spanska huvudstaden står bland annat träning på Real Madrids anläggning Valdebebas men också matcher mot klubbens ungdomslag i samma ålder. Till detta ska läggas interna matcher mellan Skåne och Stockholm.

Det är alltså i detta skånska All Star Team som Lukas Jönsson kommit med och under höstlovet i veckan som gick var träningen förlagd till Höör under onsdag, torsdag och fredag.

Lukas bor med familjen bara ett drygt stenkast från Vannhögs IP och där har han stått i mål under mer än halva sin ringa livslängd.

– Ja, jag började som knatte när jag var fem, inleder han och anledningen till att han blev målvakt – ja, den går att finna i familjen.

– Jag såg väl upp till pappa som stod i mål för Stavsten då, förtydligar Lukas.

Robert Jönsson heter pappa och han inledde i TFF men stod under flera år i Stavstensmålet och det finns fler i huset som tycker om att stå i mål...

– Ja, jag är också målvakt, förklarar åttaårige Albert ivrigt vid köksbordet och det är i stort en väldigt idrottsintresserad familj.

– Jag är väldigt idrottsintresserad och tittar både på fotboll och handboll men själv var jag tidigare aktiv som pistolskytt och faktiskt svensk mästare en gång, förklarar mamma Marita – som snabbt gör ett tillägg:

– Friberg i efternamn och absolut inte Jönsson...

Lukas tycker han är ganska jämnbra på det mesta men kan, så klart, bli bättre på allt som målvakt och han vet sina begränsningar.

Annons

– Ja, jag måste bli mycket bättre på inlägg!

Målvakt och Stavsten/FC Trelleborg finns som en röd tråd i Lukas idrottsliv och han har mer att komma med:

– Jag spelar även handboll och där är jag också målvakt.

När han får jämföra, bedömer han handbollen som den svåraste att mota.

Pappa Robert eller ”Robban” och tidigare TFF-spelaren, Magnus ”Stålis” Andersson tränar Lukas och hans kompisar i P13-laget och Stålis grabb heter Alexander.

– Vi fick anmäla högst fem spelare till sanktan.se men vi valde att anmäla Lukas samt Pontus Larsson och Timmy Persson och det var sedan på ett läger i Eslöv för några veckor sedan som Lukas slutligen togs ut i 16-mannatruppen, förklarar Robban.

Lukas är imponerad av de ledare som haft hand om träningen med sanktan-laget och han har jämförelser även här.

– Ja, träningen har hållit bra kvalitet och faktiskt mycket bättre än de jag varit med om på Skånebolls zonläger.

Så var det frågan om favoritlaget och det är alltså inte Real Madrid som gäller. Varken för Lukas eller Albert.

– Nej, det är Barcelona som gäller och så var det även innan Zlatan kom dit, säger båda bröderna nästan i mun på varandra.

Annons

Vid en titt i killarnas – och det måste sägas; superstädade och prydliga rum – finns också en Barcaflagga i jätteformat och Lukas avrundar så här inför äventyret – alltså till Madrid!

– Det gäller att inte ha en Barca-tröja på sig...

Lucas Dietrichson
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons