Annons

Lukas först över magisk hoppgräns

Även om Linus Thörnblad och Stefan Holm skämt bort oss med strömhopp över 2,30 de senaste åren, så inger ändå fortfarande två meter respekt i friidrottskretsar. I söndags hoppade Lukas Odell just två meter och skrev därmed in sig i IFK-böckerna för alltid.
Sport • Publicerad 30 januari 2007
Lukas Odell – som satte nytt IFK-rekord i höjdhopp i söndags genom att klara två meter.Bild: Sigge Hansson
Lukas Odell – som satte nytt IFK-rekord i höjdhopp i söndags genom att klara två meter.Bild: Sigge HanssonFoto: 

Det var vid traditionella Pallasspelen i Ahtleticum han satte det nya klubbrekordet.

När TA-sporten hälsar på dagen efter hemma i Svedala, har han fler rekord att informera om:

Annons

- Ja, det var även nytt rekord för min åldersklass i Pallasspelen. Och så ligger jag etta på Sverigelistan efter hoppet.

Han fyller 17 år på torsdag och har hållit på med friidrott i tre-fyra år.

Mamma Annika, född Larsson, var duktig på både 400 meter slätt och 400 meter häck och även hon tävlade för IFK Trelleborg.

- Och så är pappa (Lars) ordförande i friidrottssektionen sedan ett år tillbaka, förtydligar Lukas. Mellanbrodern Axel, 14 år, har övergivit friidrotten för fotbollen hemma i Svedala men Elias, elva år, håller på. Och Elias gör väl lite i dag som Lukas, när han började:

- Ja, han provar väl på olika saker. Jag började med att springa för att sedan hoppa och plötsligt märkte jag att jag kunde hoppa väldigt högt. Jag hade väl helt enkelt talang att hoppa höjd. Första året som höjdhoppare blev mest till en "ploj-grej" men snart nog kom resultaten på löpande band:

- Jag hoppade 1,80 som 14-åring, 1,93 året efter och 1,97 i fjor.

Fjoråret blev ändå inte vad han önskat sig och anledningen var körtelfeber.

- Det var inte roligt och jag fick göra ett träningsuppehåll på två månader. Därmed missade jag också chansen att vara med vid ungdoms-OS i Atén.

Nu är dock allt på topp igen och tävlingen i Malmö häromdagen var den andra i år:

- Jag vann även Adeccospelen tidigare och då hoppade jag 1,95.

Annons

Han berättar att han så här i säsongsupptakten ännu inte är helt uppe i varv. Det innebär bland annat, att han ännu inte kan ta full ansats.

- I den första tävlingen använde jag mig av endast halv ansats men i söndags kunde jag nyttja tre fjärdedelar av min normala ansats.

Som för alla målmedvetna friidrottare handlar mycket om mängdträning och Lukas har det ganska väl förspänt:

- Jag går på friidrottsgymnasiet, kopplat till Borgarskolan i Malmö och vi kör sex pass i veckan.

Han tillhör fortfarande IFK Trelleborgs lovande stall av friidrottare och har - trots Malmökopplingen - ingen tanke på att byta förening: - Nej, jag trivs i IFK och ingår också i den elitpool man bildat. Det är jag, Tracey Andersson, Patricia Wiedel, Mattias Green, Viktor Malm och Pernilla Nilsson som ingår. Vi träffas då och då och pratar upplägg, målsättning med mera.

Ä;;ven om höjdhoppet är nummer ett för Lukas, så fortsätter han ändå att springa. Inte så illa heller utan han vann även 200 meter i Pallasspelen:

- Ja, det gick bra och jag satte nytt klubbrekord för 17-åringar med tiden 23,76.

Han tänker fortsätta kombinera hoppandet med löpningen men i sommar siktar han in sig på ännu längre sträckor:

- Jag tänker satsa lite på 400 meter och det ska bli spännande att se vad jag kan göra där.

Ä;;ven om två meter i söndags var rekord för Lukas, så var det ingen total nyhet för honom:

Annons

- Jag har klarat höjden sex eller sju gånger på träning och jag känner, att jag där ligger på 2,03, 2,05 eller något sådant. När det går som bäst. Jag har dock aldrig lagt upp ribban högre än två meter. Det vill jag vänta med. Lukas har inget direkt utstakat tävlingsmål i år utan det handlar mer om själva hoppandet:

- Först och främst vill jag hoppa så bra som möjligt och det måste vara kul. Samtidigt vill jag bli stabil på två meter eller strax över.

Skolan och friidrotten tar mesta tiden och tyvärr hinner han inte längre med en annan kär hobby:

- Nej, jag spelade piano tidigare men det är ytterst sällan jag hinner med det i dag.

Det finns dock plats för Natalie Jägerdal - som flickvän - och där finns det fler beröringspunkter:

- Hon är också friidrottare men bäst på 60, 100 och 200 meter. Vi träffades genom friidrotten på skolan och har varit tillsammans i nio månader, avrundar Lukas Odell.

Sigge Hansson

0410- 545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons