Annons

Löw har överträffat Klinsmann

Joachim Löw funderade på att avgå efter förlusten mot Kroatien. Nu har han i stället fört Tyskland till EM-final och kan – äntligen – kliva ut ur Jürgen Klinsmanns skugga.
Sport • Publicerad 27 juni 2008
Löw överträffar snart klinnsmann. Bild: Scanpix
Löw överträffar snart klinnsmann. Bild: ScanpixFoto: 

Inför EM höll många Tyskland som favorit till guldet. Det började också bra, med seger mot Polen och vägen ut ur gruppen tycktes rak och enkel.

Men så kom förlusten mot Kroatien och tvivlen började komma. Både hos supportrarna och förbundskaptenen Joachim Löw själv.

Annons

- Jag hade tankar på att avgå. Men jag försökte vända det till något positivt, berättade 48-åringen då.

Tre matcher senare är Tyskland i ännu en mästerskapsfinal.

Det är Klinsmann som tillskrivs "revolutionen" inom den tyska landslagsfotbollen. Den tidigare anfallsstjärnan ändrade under sina två år vid rodret kurs för landslaget, från defensiv lagmaskin till ett mer kreativt, anfallsinriktat Tyskland.

Vid hans sida inför och under hemma-VM 2006 stod Joachim "Jogi" Löw. Men det har tagit tid för Löw att få ett eget erkännande.

Klinsmann själv sade alltid att Löw varit mycket mer än en assisterande förbundskapten. Ändå har en bild funnits av att Löw bara fortsatt det som Klinsmann startade. Men de fördomarna är som bortblåsta nu när Löw lyckats med det som Klinsmann inte gjorde, att ta Tyskland till en ny mästerskapsfinal.

"Jogi" lovar, trots sin relativa orutin, att inte låta sig bli överväldigad av pressen.

- Jag var med i laget kring Confederations cup 2005 och VM 2006. Jag har också haft andra stora matcher, så jag skulle inte lägga allt för mycket betydelse i det här. Jag har varit med om mitt elddop redan.

Tyskland har haft en rätt besvärlig väg till finalen. Men efter förlusten mot Kroatien och den slätstrukna insatsen i måstematchen mot Österrike (1-0) visade Löw prov på sin taktiska förmåga inför kvartsfinalen mot Portugal. Han övergav den välbeprövade 4-4-2-uppställningen till förmån för en offensiv 4-5-1-variant, som tog Portugal på sängen.

Det krävdes sedan ett mål på tilläggstid i semifinalen mot Turkiet för att den tyska finaldrömmen skulle slå in. Men att landet nu är i sin sjätte EM-final har inget med tur att göra, enligt Löw.

- Det handlar inte om det. Det som ger Tyskland en fördel är den enorma erfarenheten vi har byggt upp under många decennier och många turneringar, säger han.

- De senaste åren har den här 23-mannatruppen tagit vinnarmentaliteten till sig.

TT:s utsände
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons