Annons

Lopp blir mer publikvänligt med ny bana

På lördag är det dags för Port of Trelleborg Swimrun för andra gången. En ny simsträcka gör att loppet blir ännu mera publikvänligt i år. Samtidigt är arrangerande Trelleborg triathlon hemlighetsfulla angående en triathlontävling i hamnen i framtiden.
Triathlon • Publicerad 5 september 2019
Så här såg det ut på Trelleborg swimrun 2018. I år blir det ytterligare en simsträcka i hamnområdet.
Så här såg det ut på Trelleborg swimrun 2018. I år blir det ytterligare en simsträcka i hamnområdet.Foto: Niklas Gyberg Ivarsson

Förra året var det premiär för Trelleborg triathlons tävling Port of Trelleborg Swimrun i hamnområdet, där deltagarna växelvis simmar och springer på en bana.

På lördag är det dags för tävlingen igen, som på nytt genomförs när det är Hamnens dag.

Annons

– Det blev en succé förra året så vi kör igen, säger Robert Thunell, i arrangerande Trelleborg triathlon.

En nyhet för i år är att det nu blir fyra simsträckor i stället för tre på första varvet.

– Två av simsträckorna, i stället för en, kommer att vara i hamnbassängen, på så sätt blir det möjligt för publiken att se deltagarna två gånger i vattnet och tävlingen blir lite mer central, berättar Robert Thunell.

Trelleborg triathlon fick förra året beröm från deltagarna för att tävlingen hade en hög säkerhet, berättar Robert Thunell.

Det finns många sjukvårdare utmed banan och dessutom tilldelas deltagarna nödutrustning med nyckelband och visselpipa.

– Det är inget man får på andra tävlingar utan sådant som många arrangörer uppmuntrar att ha med sig. Men vi vill vara noga med säkerheten, säger Robert Thunell.

Förra året var cirka 40 deltagare med. Hittills har cirka 50 deltagare anmält sig. Det är bara maximalt 65 deltagare som kan vara med. Det går att anmäla sig på lördagsmorgonen fram till klockan nio, en timme och en kvart innan start.

Antalet swimrun-lopp har ökat senaste året.

– Det är fler och fler som vill prova på sporten. Det behövs bara en enkel våtdräkt och ett par skor för att kunna testa, säger Robert Thunell.

Trelleborg Swimrun skiljer sig mot andra lopp genom att det är en varvbana. Det är vanligare att deltagarna startar vid en punkt och avslutar vid en annan.

Annons

– Vår tävling uppskattas tack vare närheten. I vårt lopp blir man omsprungen och man springer om andra, samtidigt som publiken hejar, säger Robert Thunell.

Något annat som särskiljer Trelleborg Swimrun är att deltagarna kan tävla för sig själva. Det vanliga är att man tävlar i par.

Deltagarna på lördag kan välja mellan att springa ett, tre eller fem varv. De som väljer tre eller fem varv kan även välja att springa i par med någon.

För tillfället är Trelleborg Swimrun den tävling Trelleborg triathlon satsar på. Triathlontävlingen på Dalabadet, som genomfördes under fem år på nationaldagen, har inte arrangerats sedan 2017.

Kan det bli en triathlontävling i hamnen i framtiden?

– Det kan jag inte säga något om.

Men vill ni arrangera en triathlontävling igen?

– Förhoppningen finns. Den stora frågan för oss är att få tillräckligt många funktionärer, själva tävlingsledningen är inget problem.

Är det viktigt för er att ha tävlingar?

– Ja det är det, av flera skäl. Dels för att sätta Trelleborg på kartan men också för att vi vill att folk ska röra på sig. Därav att vi har olika banlängder på lördag, man kan simma bröstsim om man vill, och man kan göra det i sin egen takt, säger Robert Thunell.

Fakta

Trelleborg Swimrun

Arrangeras i hamnområdet på lördag i samband med Hamnens dag. Start klockan 10.15.

Deltagarna ska växelvis simma och springa ut med en varvbana.

De som är med kan välja mellan att göra ett, tre eller fem varv.

Förta varvet är indelat i fyra simsträckor respektive fem löpsträckor på totalt cirka fyra kilometer. Resterande varv är indelade i två simsträckor respektive tre löpsträckor.

Banan för dem som gör tre varv är 8,9 kilometer och den totala sträckan för dem som gör fem varv är 13,7 kilometer.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons