Annons

Livsviktigt men svalt intresse

I går bjöd kommunen in till andra utbildningskvällen – när det gäller hjärt- och lungräddning åt föreningar verksamma i Söderslättshallen men intresset var svalt och endast fyra föreningar fanns representerade.
Sport • Publicerad 27 oktober 2010
Livsviktigt! Här visar Janne Möller hur Annika Jönsson ska hantera hjärt- och lungräddning. Annika fanns som representant för Tif Vikings.
Livsviktigt! Här visar Janne Möller hur Annika Jönsson ska hantera hjärt- och lungräddning. Annika fanns som representant för Tif Vikings.Foto: Claes Nyberg

– Till första kvällen kom ingen förening alls, så den fick ställas in, säger kvällens utbildare, ambulanssjuksköterskan Janne Möller.

Frågan om kunskapen kring just hjärt- och lungräddning aktualiserades i Söderslättshallen efter att en Stavstensspelare kollapsat med hjärtstillestånd som följd under hösten 2008. Efterhand beslutades om inköp av så kallade hjärtstartare och sedan dess har kommunen fortsatt med satsningen.

Annons

– I dag finns det hjärtstartare här på Söderslättshallen, Vångavallen, rådhuset, badhuset, Trelleborgs Golfklubb samt på Föreningarnas hus, förtydligar Janne Möller.

I foajén till Söderslättshallen fanns både ordföranden Eje Wilör och ledaren Inge Andersson men ingen av dessa hade en aning om utbildningskvällen.

– Jag vet inte vem i klubben som tagit del av inbjudan och det är ju synd att vi inte är där, säger Eje lite irriterad på väg ut ur hallen.

På plats fanns två representanter från Trelleborgs Konståkningsklubb, två från BK Starke, två från Tif Vikings samt en från IFK och en från bowlinghallen.

– Väldigt konstigt att vi inte är fler och dessutom är det ju helt gratis och det finns ingen ursäkt att inte vara med. I vår förening kommer vi som är här att informera medlemmarna det vi lärt oss, menar Börje Persson i Starke.

Janne Möller berättar att alla som deltar får access att använda hjärtstartaren och att det bara är dessa som överhuvudtaget har tillgång till hjärtstartaren eller defibrillatorn – tillsammans med vaktmästarna.

Även om alltså deltagarna var få, så fick Janne Möller mängder av frågor och alla verkade väldigt intresserade av att lära mer. Möller berättade också att hjärt- och lungräddningen hela tiden utvecklas och att Europa ofta rättar sig efter olika USA-modeller.

Slutligen kan nämnas att det även finns hjärtstartare för privat bruk och dessa ligger på omkring 7 000 kronor. De som kommunen låter sätta upp på kostar strax över 15 000 kronor.

INTERNAL INTERNAL
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons