Annons

Liuzzi – EM-spion med ögon på Italien

Vellinge IF:s Michele Liuzzi har ögonen på Italien, men han sneglar på Barcelonas fotboll. ”Det är kul att många ungdomar har Barcelonaspelarna som förebilder”, säger han.
Sport • Publicerad 3 juni 2009
Foto: 

VELLINGE. Michele Liuzzi har varit verksam både i IFK Trelleborg och Trelleborgs FF. Nu är han elvamannansvarig för ungdomarna mellan tretton och sexton år i Vellinge IF.

Till vardags är han anställd av Malmö kommun. Han samtalar om sex och samlevnad med niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två.

Annons

– Jag har haft det jobbet i tolv år. Det är världens bästa arbete, inte lönen kanske, men jag får prata med positiva ungdomar varje dag, säger Michele Liuzzi.

Måndag, tisdag och torsdag befinner han sig kvällstid på Vellinge idrottsplats.

– Mitt uppdrag är att utbilda spelarna i positionsförsvar, det som man kallade zonförsvar tidigare. Och förbättra passningsförmågan och bollmottagningen. I svensk fotboll behöver vi att jobba med att minimera tiden mellan det första och andra tillslaget.

Här framhåller han Barcelonas mittfältare Xavi och Iniesta som utmärkta förebilder i konsten att hålla bollen igång, tankemässigt vara steget före och ständigt vara spelbara.

Michele Liuzzi ingår i Vellinge IF:s satsning med Stefan Rask som ordförande och Georg "Rossi" Eterovic som tränare för herrarnas lag i division fyra.

– Vi har tagit beslutet att inte värva för att nå framgång, utan utbilda egna tränare, ledare och spelare, säger han.

Michele Liuzzi ser all ungdomsfotboll som utbildning av spelare, det är bara på seniornivå som resultaten är egentligen är viktiga.

– Barn ska vara glada under träningen och efteråt, säger Michele Liuzzi.

Extra glad på rösten blir Michele Liuzzi när vi kommer in på italiensk fotboll. Han är väldigt malmöitisk, men har tydliga italienska släkttrådar och när det kommer till fotboll. Ja, då har Italiens triumf i VM 1982 satt sina spår. Sedan december har han spionerat på Italiens U21-landslag för Sveriges räkning inför EM. Länderna möts den 19 juni.

– Nej, inte spionerat, det låter så negativt. Jag säger bevakat. Italien har ett jättebra lag. Sedan 1990 har man vunnit U21-EM fem gånger, berättar Michele Liuzzi.

Annons

Väldigt passionerat börjar han att dra de tunga namnen i laget.

Hur mycket information behöver förbundskaptenerna Jörgen Lennartsson och Tommy Söderberg?

– Säg så här: har jag en meters kunskap om Italien, behöver förbundskaptenerna veta trettio centimeter och spelarna en centimeter, men det ska vara det som kan vara matchavgörande, kommenterar Michele Liuzzi.

Han missar inte många detaljer.

– Jörgen Lennartsson tycker att jag har ett bra fotbollsöga, säger Michele Liuzzi.

Han sneglar på Barcelona, håller ett öga på Italien och fäster blicken på Vellinge IF.

sydsvenskan_admin admin
Kent Jönsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons