Litborn vill hålla trenden

Första segern med IFK Trelleborg i onsdags. På söndag väntar gamla lagkamrater för Marcus Litborn. "Det blir speciellt att möta Skövde, jag spelade där i över tio år", säger IFK:s mittnia.
Sport • Publicerad 8 november 2008
Marcus Litborn hoppas på seger i första matchen mot gamla klubben. Arkivbild: Tomas Nyberg
Marcus Litborn hoppas på seger i första matchen mot gamla klubben. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

- När matchen väl börjar försvinner känslan att det är en speciell match, tror Litborn som frånsett en jippobetonad jubileumsmatch aldrig mött Skövde sedan han lämnade för tre år sedan.

Västgötaklubben har aldrig lyckats besegra Trelleborg i elitserien trots fyra försök. Två oavgjorda i Skövde och två förluster i Söderslättshallen.

- Då får vi väl se till att hålla den sviten vid liv. De kommer säkert med självförtroende efter insatsen mot Redbergslid (34-20), men eftersom de aldrig slagit oss så tänker de säkert tillbaka på tidigare möten. De kommer ha respekt för oss.

En trend som bröts i onsdags var IFK:s förlustsvit. Segern mot IFK Ystad var en befrielse.

- Efter att konstant ha förlorat under en och en halv månad så är det mycket skönt att kunna vara med.

Men en seger gör ingen elitserie.

- Man måste poängtera att det här bara var en seger. Vi måste kämpa lika hårt på söndag, det går inte av sig själv.

Varför kom segern just i onsdags?

- Det har säkert många orsaker. Vi kanske hade mer tro på oss själva. Vi fick en bra start och ledde komfortabelt under en längre tid, det har vi inte gjort tidigare. Kanske kände vi mer trygghet i vårt spel. Sedan hade vi kniven på strupen också. Marcus Litborn regisserade segerföreställningen i Ystad. Han visade sitt kunnande och spelsinne och fick också hjälp av skyttarna vid sidan, inte minst Robin Carlström. Tillsammans svarade de för 14 av IFK:s 30 mål.

- Samarbetet mellan oss funkade fint, vi hade bra utdelning och de andra hjälpte oss bra. Det gäller att ta lägen på nio meter, tidigare har vi inte vågat att misslyckas. Men vi fick bra fart på spelet och självförtroendet kom undan för undan.

Dragan Brljevic har bara gott att säga om Marcus Litborn.

- Han är komplett och jag förstår honom nu, säger IFK-tränaren.

- Han ska inte ta allt ansvar själv, utan måste få hjälp av skyttarna. Nu fungerade det bra för Robin och det gav Marcus mer utrymme, säger Dragan Brljevic.

Marcus Litborn håller delvis med.

- Min roll är främst spelfördelare, inte att jag ska skjuta och jag ska definitivt inte skjuta mest. Har vi bra skytte så får jag också mer utrymme och bättre lägen.

Varför har det inte fungerat tidigare?

- Vi har slitit framåt hela laget. Vi har haft dålig tajming, dåligt tålamod, dåligt självförtroende. Men det blir bättre och bättre både på träningar och matcher.

Mittnian hoppas att trenderna består nu när Trelleborg äntligen har hittat vinnarspåret. Skövde blir ett tungt test för Marcus Litborn och hans nya lagkamrater.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.