Li Fen har glömt och gått vidare

Hon är en av de bästa idrottarna som någonsin varit verksamma i Trelleborg. Hon var oslagbar i Sverige och ledde Trelleborgs BTK till SM-guld 2005. I dag är Li Fen en glad mamma i Malmö när hon inte är pingisproffs i Tyskland. Jättebråket för tre år sedan har hon lagt bakom sig.
Sport • Publicerad 10 februari 2009
Li Fen förlorade inte en match när hn spelade för Trelleborgs BTK.
Li Fen förlorade inte en match när hn spelade för Trelleborgs BTK.Foto: 

Li Fen spelade två säsonger i Trelleborgs BTK. Den ena slutade med SM-guld. Den andra slutade i förtid, efter Idrottssveriges mest uppmärksammade graviditet.

I januari 2006 fick Li Fen sparken från Trelleborgs BTK.

Pingisstjärnan var gravid och ville inte spela. Från klubbens sida hävdades att hon därmed bröt sitt kontrakt. Det uppmärksammande pingisbråket drog upp mediala stormvindar över Trelleborg.

Tre år senare bor Li Fen i Håkanstorp utanför Malmö, tillsammans med sin man Fei Feng Chen, och sonen Tim, två och ett halvt år. Hon spelar som proffs i tyska Fraulautern. Övrig tid tillbringar hon med familjen.

För ett halvår sedan sålde hennes man restaurangen på C B Friisgatan i Trelleborg. Då flyttade familjen från Trelleborg till Malmö.

Att de hamnadei Håkanstorp var ingen slump. Där bor släkt och vänner. TA-sporten träffar Li Fen hemma hos Fei Xia Chen, Li Fens svägerska. Fei Xia Chens dotter Louisa Xu hjälper till att tolka.

- Jag skulle gärna gå i skola och lära mig svenska, men jag hinner inte, jag tränar och tar hand om barn, säger Li Fen.

Det är så hon beskriver en vanlig dag, barnpassning, träning och umgänge med släkten och vännerna i Håkanstorp.

Sonen Tim sover när TA-sporten hälsar på.

- Det gör han alltid på eftermiddagarna. Det är inte värt att väcka honom, då börjar han gråta.

- Han är smart och duktig, ganska busig. Han tycker om att spela pingis och fotboll, berättar Li Fen.

Numera är familjennummer ett för Li Fen, men pingisen har alltid varit viktig och är det fortfarande. Sporten är hennes levebröd och det var den som gjorde att hon kom till Sverige första gången 2002.

Hennes man är svensk medborgare och Li Fen har ett permanent uppehållstillstånd. Familjen kan stanna i Sverige men väljer att ta ett år i taget.

- Vi har inga planer, men vi ska stanna här nu, den närmaste framtiden. Tim är svensk och har det bra här, men jag saknar mina föräldrar i Kina.

- Jag försöker lära Tim kinesiska, jag vill att han ska kunna flera språk.

Li Fen är rankadtvåa i Bundesliga. Hon pendlar till Fraulautern, i tyska Saarland nära gränsen till Frankrike, för att spela matcher några gånger om året. Laget ligger fyra efter halva säsongen och Li Fen förlorar till och med en match vid enstaka tillfällen.

Sånt hände aldrig i Sverige.

Under åren i elitserien, 2002-2005, hade hon smått osannolika 118-0 i kvot.

- Det är en riktigt bra liga i Tyskland, många bra spelare, många kineser, säger Li Fen.

Hur bra är du som spelare i dag jämfört med tidigare?

- Jag tror jag är bättre än förut, jag vet inte men det känns så.

Hur länge till tror du att du håller på?

- Det vet jag inte. Så länge jag gillar att spela så spelar jag. Längre fram hoppas jag att jag kan bli coach för bra spelare, med den bakgrunden jag har från Kina borde jag ha en del att bidra med.

Tidigare drömdeLi Fen om att spela internationella mästerskap för Sveriges landslag. Den drömmen har hon tvingats ge upp.

- Det internationella förbundet har satt stopp för det. Många spelare från Kina spelade för andra länder, nu tillåts inget sånt längre.

Vad minns du från din tid i Trelleborgs BTK?

- Vi spelade i elitserien och vi vann guld, det var väldigt roligt.

- Efter att jag blev gravid har jag inte haft kontakt med någon i klubben. Man har bara sagt hej när man har träffats på stan och så.

Du blev gravid och ville inte spela och fick därför sparken av klubben - hur ser du på det i dag?

- Jag har glömt allt, säger Li Fen och viftar demonstrativt med högerhanden.

Skulle du kunna tänka dig att spela för klubben igen?

- Jag tror inte det.

Om du fick en förfrågan?

- Kanske, jag vet inte. Just nu har jag väldigt bra förhållanden i tyska ligan, även om det är jobbigt att resa och vara ifrån familjen.

Li Fen har glömt och gått vidare. Det som började med bråk slutade med familjelycka, sonen Tim och proffsspel i Tyskland.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.