Annons

Ledare stängs av i ett helt år

Skånes Fotbollförbund delar ut hårda straff mot de två fotbollsledare som i somras beskyllde tjejer för att vara killar. Ena ledaren stängs av i ett år och den andra i sju månader.
Sport • Publicerad 24 september 2014
Foto: 

Sommarens skandal i Åhus Beachsoccer, där två elvaåriga tjejer i Glumslövs FF/Lunds BK blev grovt beskyllda för att vara killar, blev en riksnyhet.

Nu har de två Åhus IF-ledarna fått sina straff och det är tuffa avstängningar som väntar.

Annons

– Vi måste markera när det inträffar saker som är helt utanför det sunda förnuftet, säger Göran Nilsson, vice ordförande i Skånes Fotbollförbund.

Åhus accepterar

Den ena ledaren stängs av i ett år – från 2014-08-29 till 2015-08-28.

Den andra ledaren stängs av i sju månader – från 2014-08-29 till 2015-03-28.

Göran Nilsson förklarar varför avstängningarna skiljer sig åt:

– Den ena ledaren hade synpunkter på domaren som gör att det värderas annorlunda. Anmälan innehöll så mycket fakta att vi kunde ta det här beslutet.

Mirsad Sarhatlic dömde finalen mellan Glumslövs FF/Lunds BK och Åhus IF i flickor födda 2003 och beskrev i somras situationen som ”det vidrigaste han hade sett”.

– Här handlar det om trakasserier och dessutom barn som är elva år. Det är en oerhört trist situation, säger Göran Nilsson.

Håkan Lahti är ordförande i Åhus IF. På frågan om avstängningarna är för hårda säger han kort:

– Det har jag inga kommentarer till.

Annons

Sedan fortsätter han:

– Ledarna accepterar straffen. De känner att man inte kan komma någonstans med att bestrida. Det blev fel och nu lägger vi det här bakom oss, säger Håkan Lahti.

Sif stöttar

Ordföranden berättar också att klubben jobbat mycket internt efter sommarens händelse.

– De här ledarna är också föräldrar. Men tjejerna i laget mår bra, och vi har tidigare ledare som hjälper till med laget och dessutom har vi hjälp av KDFF:s lagkapten Sif Atladottir, säger Håkan Lahti.

Mikael Hallqvist
Patrik Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons