Annons

Larsson tillbaka i gänget

Henrik Larsson är tillbaka. Igen. Hans sjätte stora mästerskap väntar. Och det är fortfarande lika roligt. "Det var skoj. Jag fick träffa en del som jag inte träffat på väldigt länge", säger han efter första landslagsträningen.
Sport • Publicerad 22 maj 2008
Henrik Larsson. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Henrik Larsson. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIXFoto: 

Det tog slut efter förlusten mot Senegal i åttondelsfinalen i VM 2002.

Ett nytt slut kom efter inhoppet i EM-kvalet mot Ungern 2003.

Annons

Och så ytterligare ett efter kvartsfinalmissen mot värdnationen Tyskland i VM 2006.

Men än en gång har suget efter landslagsspel blivit för stort och än en gång fick Henrik Larsson dra på sig träningsstället och förbereda sig på ett stort mästerskap.

Efter att Teddy Lucic tackat nej är Henrik Larsson ensam kvar från bronstruppen från 1994. Men från senare år finns en hel del bekanta ansikten kvar.

- Sedan var det ju en del nya ansikten för mig också, säger Larsson.

- Det ska bli kul att lära känna dem under resans gång. EM i Österrike och Schweiz blir hans sjätte stora landslagsuppdrag. Det började med VM-bronset 1994 och fortsatte över EM 2000 och VM 2002 innan han första gången tackade för sig.

Senaste nejet kom efter den bittra kvartsfinalförlusten mot Tyskland för två år sedan. Men när Lars Lagerbäck ringde i måndags i förra veckan tog det ändå inte lång tid för Larsson att bestämma sig.

Larsson kommenterade sedan sitt nya ja per telefon under pressträffen dagen efter. Men på torsdagen var han tillbaka i hetluften. Omringad av kameror, mikrofoner och bandspelare förklarade han än en gång sitt beslut.

I USA 1994 var han inhoppare bakom Kennet Andersson och Martin Dahlin. I år kan det bli bakom Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander.

Men Henrik Larsson, 36, ger sig inte utan kamp.

- Jag är här för att konkurrera om en plats givetvis. Men sedan vet jag att till exempel Zlatan och Elmander gjort ett fantastiskt jobb. Ett alternativ som förs fram ibland är att använda Henrik Larsson, känd för sina briljanta framspelningar, som offensiv mittfältare. Men det är funderingar som han hellre överlåter åt andra.

Annons

- Det handlar inte om vad jag kan tänka mig. Jag tror att jag är tilltänkt som forward, sedan får vi se i vilken utsträckning.

Besvikelsen från VM i Tyskland är glömd. Likaså att Sverige spelade bra i kvalet och bland annat besegrade Spanien på Råsunda.

Nu gäller ännu ett mästerskap. Och ännu en trupp som ska svetsas samman inför de tre gruppspelsmatcherna i Österrike.

- Ska vi ha en chans måste vi vara på topp.

- Jag tycker väl alltid att vi har haft bra stämning. Men det är viktigt att vi är i harmoni, det räcker inte med att alla är i bra form.

Först väntar dock en minnesmatch för förra lagkamraten i Celtic, Phil O'Donell, på lördag.

- Jag lovade det några veckor efter att han gått bort och det är något jag absolut vill göra. Han var en fantastisk kille och jag vill hjälpa till att samla in pengar till familjen. (TT)

Jens Bornemann

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons