Annons

Lars-Åke Lagrell: utan krav ingen utveckling

Fritidsförvaltningens ordförande, Mats Svensson (kd), anser att små kommuner missgynnas av fotbollförbundets allt hårdare krav. Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell menar dock att krav är ett måste. "Hade det inte ställts krav, hade arenorna sett ut som de alltid har gjort."
Sport • Publicerad 13 juli 2007
Lars-Åke Lagrell inviger Vångavallen nya sittplatsläktaren med bistånd av Trellebjörnen.Arkiv: Claes Nyberg
Lars-Åke Lagrell inviger Vångavallen nya sittplatsläktaren med bistånd av Trellebjörnen.Arkiv: Claes NybergFoto: 

Trelleborgs kommun hade hellre lagt pengar på annat än Vångavallens gräsmatta. 7 miljoner kronor är mycket pengar, särskilt när man inte anser att det finns behov av markvärme och plantäckning.

– Krav på markvärme känns övermagat. Man måste titta på klimatet också och här i Trelleborg har vi aldrig behövt ställa in en allsvensk match på grund av dålig plan, säger Mats Svensson och ser en utveckling där elitfotboll på mindre orter blir en raritet.

Annons

– Jag kan tycka att det är tråkigt att de mindre allsvenska städerna pressas av höga kostnader, som att svensk fotboll bestämt att allsvenskan bara är till för större klubbar. Lars-Åke Lagrell pekar på att flera städer utanför landets tre storregioner bygger nytt.

– Det finns mycket konkreta planer för nya arenor på många håll, även i städer som Kalmar och Norrköping. Allsvensk fotboll är en stor företeelse och det kräver en arena som håller måttet. Om fem sex år är det sannolikt att samtliga allsvenska matcher spelas på helt nya arenor.

Lagrell säger att beslutet att från och med 2008 kräva markvärme och plantäckning på allsvenska fotbollsplaner är fattat i demokratisk ordning.

– Vi har så många människor som söker sig till allsvensk fotboll. Då vill vi inte ställa in en match på grund av vädret. Dessutom har vi sportsliga skäl; som att det spelas bättre fotboll på bra planer. TFF har vaga planer på en ny privatfinansierad arena som kan stå klar 2012. Då kan det tyckas märkligt att kommunen tvingas att göra miljoninvesteringar på Vångavallen.

– Dispens kan ges om det planeras för en ny arena, säger Lars-Åke Lagrell.

– Men det måste handla om verklighet, inte om visioner. Här kommer vi titta på varje enskilt fall och det bygger på sunt förnuft. Det är ju dumt att dra på sig kostnader mär det inte finns något behov, säger Lagrell som inte vill uttala sig i det enskilda fallet. Mats Svensson välkomnar TFF:s planer på en ny fotbollsarena.

– Vi ska försöka få dispens från förbundets regler, men det är tveksamt om vi kan få det. Om TFF kan konkretisera sina planer så blir det naturligtvis lättare, säger Mats Svensson som inte tvekar om att ställa upp för den allsvenska fotbollsklubben.

– Självklart ska kommunen hjälpa till om det nu är ett krav. PR-mässigt är det viktigt med allsvensk fotboll och det är många kommuner som skulle hugga högra handen av sig för att få ett lag i allsvenskan.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons