Annons

Lars Åberg har en dröm

Sport • Publicerad 27 december 2004
Lars Åberg är ordförande för en klubb i medgång. "Trivselfaktorn för en ordförande bestäms inte enbart av serietabellen för A-laget, det är så mycket annat som spelar in. Men visst är det en väldigt bra stämning i klubben som helhet".Foto: 
Lars Åberg är ordförande för en klubb i medgång. "Trivselfaktorn för en ordförande bestäms inte enbart av serietabellen för A-laget, det är så mycket annat som spelar in. Men visst är det en väldigt bra stämning i klubben som helhet".Foto: 
Lars Åberg har stora planer för sitt IFK Trelleborg. Elitserien inom fem, sex år är det som gäller. Han tror att förutsättningarna finns – men efterlyser ett bättre samarbete med Trelleborgs kommun. "Men talar man om detta uppfattas det ofta som att man vill ha mera pengar men det är mer frihet vi vill ha. Då kan vi tjäna pengarna själva", säger han. Bild: Mårten Svenmark.Foto: 
Lars Åberg har stora planer för sitt IFK Trelleborg. Elitserien inom fem, sex år är det som gäller. Han tror att förutsättningarna finns – men efterlyser ett bättre samarbete med Trelleborgs kommun. "Men talar man om detta uppfattas det ofta som att man vill ha mera pengar men det är mer frihet vi vill ha. Då kan vi tjäna pengarna själva", säger han. Bild: Mårten Svenmark.Foto: 

Visst ser han ut att njuta av nuet. Men samtidigt handlar mycket av det han säger om framtiden. Kanske är det en stor del av innebörden i att vara ordförande – att alltid vara steget före.

Och i en handbollssektion med drygt 350 medlemmar finns det förstås mer än bara det segerstaplande A-laget att fundera på.

Annons

– Trivselfaktorn för en ordförande bestäms inte enbart av serietabellen för A-laget, det är så mycket annat som spelar in. Men visst är det en väldigt bra stämning i klubben som helhet, säger Lars Åberg.

Han säger det samtidigt som han från Söderslättshallens läktare följer en A-lagsträning, något han har för vana att göra.

– Nu brukar vi vara runt 20 på träningarna. Jag ser det som ett gott tecken, ett tecken på att det är go i föreningen och det är också ett bra betyg till tränarna och ledarna runt laget.

Själv hade han "ingen överdriven talang" för handboll men han är IFK:are sedan barnsben och om det går som han tänkt kan han som ordförande i sin moderklubb få uppleva föreningens riktiga glansdagar.

– Vi har en vision om att bli ett etablerat elitlag på herrsidan. På ungdomssidan vill vi kvantitativt ha minst två lag i varje åldersgrupp, ett för tjejer och ett för killar, och ungdomsverksamheten ska även kunna försörja seniortruppen med spelare. För att nå de högt uppsatta målen jobbas det bland annat med att skapa en röd tråd i föreningen, en linje som ska genomsyra hela verksamheten.

Den kallas förstås för "Den blå tråden".

– Det låter lite pretentiöst men det handlar inte om annat än vilken filosofi som ska styra det vi sysslar med, om vilka värderingar vi står för och om vad vi ska lära våra ungdomar. Det handlar om att skapa en klubbkänsla, att få medlemmarna att känna sig betydelsefulla. Det gäller alltså inte bara att lära våra vänstersexor eller högernior vad de ska göra på planen utan också om allt det som skapar bra LAG. Tre arbetsgrupper jobbar med detta och tanken är att vi sedan ska kunna trycka en pärm eller litet häfte som vi kan ge till folk och säga: Passar det här dig så är du välkommen, säger IFK-ordföranden.

Tanken är alltså att resultatet av denna blå tråd, när den fått verka ett tag, bland annat ska bli ett stabilt elitserielag på herrsidan. Ett högt satt mål i en stad där konkurrensen om publik och sponsorer är stenhård. Inte minst gäller det inom handbollen där det hos Stavsten närs liknande drömmar.

Lars Åberg tror inte att Trelleborg kan rymma fler än ett elitlag i handboll – men han är säker på att hans IFK har förutsättningarna för att bli laget som tar steget upp nästa gång.

– Vi var ju upp och vände tre år i mitten på 90-talet (i division ett) och då lärde vi oss en del. Sedan dess har vi breddat vår organisation, inte bara när det gällerantalet ungdomslag, vi har också en bättre ledarstab och vi har ett bättre samarbete med våra sponsorer. Jag tror att vi har tre gånger fler sponsorer än förra gången vi var upp. Allt är helt enkelt bättre. Vi har också bättre förutsättningar för egen återväxt, ungdomssidan är väldigt stark. Åberg tror att om fem, sex år ska frukterna kunna skördas av det arbete som nu läggs ner och den finaste frukten heter elitserien. Att det handlar om tidsrymden fem, sex år har till viss del att göra med att det är då de mycket lovande P90:orna växt till sig tillräckligt för att kunna förstärka A-laget.

Annons

Men närmast är det division ett som är målet och att etablera sig där är förstås inte så lätt det heller. IFK-ordföranden är livrädd för att ta ut saker och ting i förskott men OM laget skulle vara ett division ett lag redan nästa säsong är handlingsplanen denna:

– Ambitionen är att vässa det här laget ytterligare. Om vi tittar på det lag vi har i dag så tror jag inte att vi skulle behöva komplettera med fler än tre spelare för att komma upp på en nivå som betyder spel i allsvenskan.

När Åberg snackar om förstärkningar, om "tre spelare", handlar det inte om spelare som ska bredda truppen, det handlar om spelare som ska spetsa den.

– Vi har själva sju, åtta ungdomar som väl fyller på och pressar underifrån så ska vi förstärka handlar det om rena toppspelare.

Han andas optimism, IFK-ordföranden, precis som hela Trelleborgshandbollen. Men även om optimismen är stor kunde den faktiskt ha varit ännu större.

Det är ingen hemlighet att Lars Åberg har synpunkter på Trelleborgs kommuns sätt att samarbeta med det lokala föreningslivet och när Allehanda i somras frågade några av Trelleborgs föreningsledare hur de tyckte att samarbetet med kommunen fungerade var det Lars Åberg som var mest kritisk. Framför allt är det utformningen av det kommunala aktivitetsstödet som han tycker har klara brister.

– I grunden är jag självfallet positiv till någon form av stöd. Däremot vill jag gärna se ett annat upplägg, säger han.

Åberg gillar inte att IFK betalar in mer i hyror och avgifter till kommunen än klubben får tillbaka i aktivitetsstöd.

– Inför en grundprincip att kostnaden för lokaler och planhyror normalt inte ska kunna överstiga storleken på lämnat stöd.

Han är också kritisk till att den nuvarande ordningen i Söderslättshallen som innebär att klubbarna som håller till i hallen inte kan tjäna extra pengar på exempelvis servering.

Annons

– Öppna alla möjligheter för föreningarna att alltid själva kunna förbättra sin ekonomi. Det kan till exempel ske med en större öppenhet från kommunens sida för att kunna genomföra olika arrangemang, utan extra pålagor som lokalhyror etcetera. Det kan också ske genom att alla föreningar skall kunna bedriva försäljning av kaffe, mackor, korv, godis, drycker, etcetera i samband med egna matcher och träningar. Detta är bara några exempel.

– Men talar man om detta uppfattas det ofta som att man vill ha mera pengar men det är mer frihet vi vill ha. Då kan vi tjäna pengarna själva.

För IFK Trelleborgs del fortsätter spelet i division tvåhandbollen med hemmamatch mot Ystapågarna den 16 januari hemma i Söderslättshallen.

En nog så lång tid att vänta för handbollstokige Lars Åberg.

– När man är aktiv inom handbollen är det alltid tråkigt när det inte spelas handboll. Jag tycker att sommaren är en underbar årstid men det kan ändå kännas jobbigt att det inte spelas någon handboll. Generellt tycker jag att det spelas alldeles för lite seriehandboll i Sverige...

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se

Lars Åberg

Född:1946 i Trollhättan.

Annons

Handbollsmeriter:"JSM-semifinal (med IFK), jag tror det var 1964, 65. Vi åkte ur mot HP."

Bor:Vellinge.

Gör:"Företagare i olika branscher." Ordförande i IFK Trelleborgs handbollssektion.

Familj:Hustrun Gun-Marie och barnen Lisa, 27, Maria, 25, och Johan, 20.

Lars Åberg om...

...sitt förhållande till Stavsten:

"Ett normalt, neutralt förhållande. En positiv konkurrent. Det är många som tjatar om att det skulle vara krig där och jag ser egentligen ingen nackdel i att underhålla det eftersom jag tror att konkurrens är något positivt. Det finns absolut ingen personligt fiendskap mellan mej och Eje Wilör!."

...en gemensam elitsatsning med Stavsten:

"Jag sett många klubbar slås samman och ett plus ett har nästan aldrig blivit två, sällan ett utan snarare noll komma fem. Och om det inte finns konkurrens finns ingen stimulans för spelare och ledare. Jag tror att vi och Stavsten ska fortsätta att göra det jobb vi gör bra på var sitt håll, i alla fall än så länge."

...damlagets tynande tillvaro (hopplöst sist i division tre):

Annons

"Vi har genomgått en stor generationsväxling. Hela laget försvann inför förra säsongen och vi övertog Stavstens damlag. Vi har ambitionen att ha ett bra damlag men det har visat sig vara svårare att hålla kvar damerna. Killarna följer oftare med upp genom åldersgrupperna. Jag tror det gäller att etablera en kontinuitet, en tradition som går över generationer. Och vi har avsatt kompetens till damlaget. Vår chefsinstruktör Ion Vargalui tränar laget en gång i veckan."

...vem som är Trelleborgs bästa handbollsspelare:

"Jag säger Erik Gunnarsson, mittnia i vårt P90-lag."

SAXO
handboll Trelleborg Division ett är inte längre någon dröm. Att IFK spelar där nästa säsong framstår efter en fantastisk höst som betydligt mer rea
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons