Annons

Landslagsspel problem för TFF

Visst är det roligt med landslagsspel, men inte när det krockar med klubblagsspel. TFF-anfallaren Vitali Gussev är en viktig kugge i Estlands U 21-landslag och han är uttagen till onsdagens träningsmatch. Men skulle Gussev bli uttagen till fler U 21-matcher i höst, vilket är högst sannolikt, hamnar estländaren och TFF i problem.
Sport • Publicerad 23 augusti 2002

Åttonde september har TFF bortamatch mot Brommapojkarna. Endast två dagar tidigare tar Kroatien emot Estland i EM-kval för U 21. En dryg månad senare, fjortonde oktober, möts Estland och Belgien i samma kval och då har TFF spelat match mot Assyriska dagen innan. Kvalmatcherna är fastställda sedan länge och fotbollsförbunden inom Uefa har att ta hänsyn till dessa internationella datum när spelprogrammet i de högsta serierna spikas. Men TFF spelar som bekant i superettan och där tas ingen sådan hänsyn och därmed riskerar spelare som Vitali Gussev att hamna i kläm. - Svenska regler som gäller våra svenska landslagsspelare säger att en spelare är skyldig att ställa upp om han eller hon blir uttagen. Varje nation har sin regel, men jag skulle tro att det estniska förbundet har en som liknar vår annars skulle det bli svårt att få ihop ett landslag, säger Lars Richt, ansvarig för Svenska fotbollförbundets tekniska enhet. En möjlighet för TFF är att ansöka om att få en tävlingsmatch flyttad, men det lär bli svårt då matcherna kommer tillräckligt tätt som det är och det är tveksamt om fotbollförbundet skulle godkänna en sådan ansökan. Vitali Gussev är inte ensam spelare i superettan som får packa trunken mitt i höstspurten. - Jag hörde att Assyriskas målvakt missar två veckor på grund av afrikanska cupen, säger Lars Richt. Assyriskas målvakt heter Dembo Touray och är gambiansk landslagsman. Gambia möter Lesotho samtidigt som Dembo Tourays lagkamrater åker till Trelleborg för ligaspel i superettan. TFF:s tränarduo har inte uppmärksammat problemet med Vitali Gussevs landslagsspel men de ska nu se över vilka möjligheterna är. - Vi måste kolla upp om han ska spela hela matchen mot Kroatien och hur snabbt han kan ta sig från Kroatien, säger Anders Grimberg. Gussev gjorde en strålande debutmatch mot Brage, men i och med införskaffandet av Mats Lilienberg och Jörgen Wålemark ser forwardsbesättningen mycket stark ut. Nyförvärven beräknas göra sin första träning på måndag eftermiddag och framför allt är det Lilienberg som är högaktuell för spel hemma mot Mjällby nästa söndag. Men först väntar ännu en viktig match, morgondagens kamp mot bottenkollegan Sylvia. Norrköpingslaget har två poäng tillgodo på TFF och är närmaste lag ovanför nedflyttningsstrecket. Tränarna kunde inte lämna en aktuell trupp under fredagen. - Vi har lite småskavanker i laget och vi avvaktar lördagens träning.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons