Annons

Landslagsman i två olika sporter

Heter man Robin ska man väl hantera båge och pil. Men Robin Eriksson är även mästare i rugby. En minst sagt udda kombination. "Det är skillnad på sporterna", säger idrottslöftet.
Sport • Publicerad 27 februari 2006
Robin Eriksson kan inte bara hantera pil och båge. Han är även en stor talang i rugby.
Robin Eriksson kan inte bara hantera pil och båge. Han är även en stor talang i rugby.Foto: 
Talangfull är det minsta man kan säga om Robin Eriksson. 16-åringen är svensk mästare både i bågskytte och rugby. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Talangfull är det minsta man kan säga om Robin Eriksson. 16-åringen är svensk mästare både i bågskytte och rugby. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Längdåkning och skytte blir skidskytte.

Längdåkning och backhoppning blir nordisk kombination.

Annons

Men att slå ihop bågskytte och rugby går inte an. Hade det gått vägen skulle Sverige haft en framgångsrik utövare i form av Robin Eriksson.

Robin är nämligen svensk mästare i båda sporterna, låt vara på ungdomsnivå men ändå.

– Jag har mycket hjälp av rugbyn i mitt skytte. Jag får både styrka och kondition, blir stabilare.

– När det gäller rugbyn hjälper inte bågskyttet så mycket. Det skulle vara koncentrationen i så fall. 16-åringen håller landslagsklass i båda sporterna. Just nu tycker Robin att bågskyttet är roligast.

– Jag har hållit på med rugby så länge, i elva år snart. Det är inte så kul längre. Men vi ska spela U18-EM i Italien i påsk, det ska bli kul.

Det finns fortfarande saker som lockar med bollsporten. Och Robin är en av många lovande ungdomar som knackar på porten till Pingvins A-trupp.

– Jag ska försöka ta en plats, men det är svårt eftersom jag spelar mest för att hålla igång. Det tycker jag nu åtminstone.

George Doggart, tillbaka som tränare i Pingvin, tycker att Robin gör rätt som satsar på bågskyttet.

– Ja då kan han ju få uppleva ett OS, säger George som på söndagen tittade in i Söderslättshallen där Vårpilen avgjordes. Robin hade en mindre lyckad tävlingsdag. Han sköt 554 poäng och blev trea, 21 poäng bakom segrande klubbkamraten Glenn Linsjö.

– Jag brukar skjuta runt 570 och jag vet inte varför det gick dåligt i dag. Efter tävlingen tränade jag lite och då gick det mycket bättre.

Annons

Till helgen ska Robin Eriksson försöka försvara sitt SM-guld i HC16, klassen för skyttar till och med 19 år.

– Jag hoppas jag skjuter bättre då, det har ju gått jättebra på övriga tävlingar i vinter.

Förra året sköt han 115 poäng av maximala 120 i finalen vilket var svenskt ungdomsrekord.

Robin har också tampats med sin tränare, landslagsmeriterade Glenn Linsjö.

– Det är han som lär mig och jag får tacka honom för mycket. När jag haft en bra dag och han en sämre så har jag vunnit. Om några år kanske jag är i hans klass, säger Robin. Närmast en kamp om svenska medaljer, men Robin är också med i juniorlandslaget och hoppas kunna komma ut på någon internationell tävling i år.

Och precis som George Doggart har Robin Eriksson själv tankar på OS.

– Lite. Det blir nog så att jag satsar på bågskyttet, man kan gå mycket längre i den sporten.

Ja någon kombinationstävling med rugby och bågskytte är knappast värd att invänta.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons