Annons

Landslaget räddade poäng

Ännu en gång visade landslaget förmågan att resa sig och klara en poäng. Men till tre poäng i EM-kvalet var det långt.
Sport • Publicerad 10 oktober 2014
En av matchens dueller var mellan Sebastian Larsson och Viktor Fryzulin.
En av matchens dueller var mellan Sebastian Larsson och Viktor Fryzulin.Foto: 
Foto: 

Det kunde inte ha börjat mycket sämre i 1–1-mötet med Fabio Capellos Ryssland i EM-kvalet.

Alexander Kokorin – där har Europas storklubbar en talang att tampas om – placerade retfullt lätt och lugnt bollen intill Andreas Isakssons vänstra stolpe sedan Artiom Dziuba vunnit duellen med Kim Källström och Andreas Granqvist halkat.

Annons

En drömöppning för Ryssland redan efter tio minuter.

Två minuter senare saknades Zlatan Ibrahimovic mer än någonsin.

Jimmy Durmaz jobbade över stora ytor, ville ha bollen, vill göra något med den och på de första fem minuterna hade han serverat Erkan Zengin ett utmärkt inläggsläge – Ola Toivonen borde fått den bollen på mål – och själv lyft in en boll som precis smet förbi Toivonen och Nabil Bahoui.

Det var också Durmaz som fick italienaren Nicola Rizzoli – han som dömde sommarens VM-final – att ge landslaget chansen till en omedelbar replik på Alexander Kokorin tidiga mål.

Larsson brände straff

Durmaz släppte till Sebastian Larsson som med ett tillslag frispelade 25-åringen från Olympiakos. Durmaz tvekade inte, han gick rakt fram, attackerades av Igor Smolnikov – och föll.

Eller fälldes.

Rizzoli valde det senare.

Om det inte hade varit för den där förbannade hälen hade Ibrahimovic klivit fram till punkten, stirrat ut Igor Akinfejev och måhända drämt in sitt 51:a landslagsmål.

Men Ibrahimovic satt på avbytarbänken.

Annons

Kim Källström fanns på planen, men han är inte ens andre straffskytt i landslaget längre. Sebastian Larsson klev fram – och på den tama straffen gick Akinfejev åt rätt håll.

Det moralsänkande momentet satte sin prägel på resten av halvleken. Ryssarna rullade runt, spelade smart, letade efter kontringslägena och högg blixtsnabbt när de kom. Kokorin och Artiom Dziuba kortpassningsspelade sig fram till en jättechans men ett svenskt ben hindrade i sista stund 0–2.

Ut som ett annat lag

Det gick lite för lusigt, pressen var inte tillräckligt samordnad, för många var för passiva (i synnerhet kantspelarna Bahoui och Zengin) och ska ett svenskt landslag av 2014 års kaliber – utan Ibrahimovic och Albin Ekdal – rå på en motståndare som Ryssland håller det inte att slarva bort så många passningar.

Ämnen som troligen diskuterades i pausen.

Landslaget kom ut med fart och mod och efter minuter reparerades misstagen. Och vem om inte denne Durmaz låg bakom Toivonens åttonde mål i 40:e landskampen. Durmaz vände in och ut på Smolnikov och spelade in till Toivonen.

En bredsida och det var 1–1. Kort senare gick Toivonen sönder. Johan Elmander kom in, men ryssarna tog över mer och mer utan att för den skull dominera.

Oleg Sjatov lyfte över när han fick Rysslands främsta möjlighet att åka hem med tre poäng.

På söndag väntar Liechtenstein på Friends.

Jerker Hagman
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons