Annons

Landskamp utan mål, men med mening

Mållöst, men ingalunda meningslöst. Landskampen mot Turkiet slutade visserligen 0–0. Men den gav kvitto på att fotbollstalangerna som vill in håller måttet även på landslagsnivå – åtminstone i vänskapssammanhang. En annan sak är att ta sig in i EM-truppen.
Sport • Publicerad 7 februari 2008
Daniel Majstorovic möter Turkiets Nihat Kahveci i en duell. Bild: Scanpix
Daniel Majstorovic möter Turkiets Nihat Kahveci i en duell. Bild: ScanpixFoto: 

Det här var landskampen då förbundskapten Lars Lagerbäck gav några unga, sugna EM-kandidater chansen att ta ett kliv närmare sommarens skådespel i Schweiz och Österrike.

- De har inte minskat sina chanser i alla fall, sade Lagerbäck med ett litet leende efter matchen.

Annons

Tre av dem fick chansen från start och ingen av dem föll ur ramen. Fredrik Stoor och Sebastian Larsson deltog mycket i spelet på högerkanten i första halvlek. Marcus Berg försökte vara konstruktiv på topp, men fick inte mycket att jobba med. Kvällsjobbet på Inönü-stadion, Besiktas hemmaarena, gjordes dock gediget och trion visade att steget till EM-truppen inte är långt.

- De gjorde bra i från sig. Fredrik Stoor tycker jag gör en bra insats och håller rent på sin högerkant. Sebastian Larsson gjorde en enorm arbetsinsats och visade upp ett moget spel. Marcus Berg jobbar hårt och svarar för ett par bra individuella prestationer, sade Lagerbäck.

Efter en stabil svensk inledning tog Turkiet över allt mer, främst tack vare snabbare och rörligare mittfältsspel. Bayern München-proffset Hamit Altintop var planens dominant i första halvlek. Kim Källström, dominant i Lyon, kom snett på mitten och slog även bort en del bollar.

Men närmare än ett antal halvfarliga långskott kom inte turkarna. Andreas Isaksson behövde inte göra särskilt många ingrepp, inte heller kollegan Volkan Demirel. Den största chansen var dock svensk, med Kennedy Bakircioglüs skott i femte minuten gick utanför.

- En bra träningsmatch, tyckte Lagerbäck. Vi hade relativt många nya och Turkiet är svåra på sin hemmaplan.

- Andreas Isaksson gör allt han ska och gjorde inte ett enda riktigt misstag under hela matchen. Det var väl någon gång han missade när han skulle sätta i gång spelet. Sverige gjorde ett byte i halvtid, Johan Elmander gav bättre fart i anfallet i stället för Markus Rosenberg, medan Turkiet gjorde tre byten.

Spelet blev öppnare, även om de stora målchanserna också efter pausen lyste med sin frånvaro.

Med de många bytena blev spelet knappast bättre, men öppnare.

Malmö FF:s Behrang Safari fick en halvtimme på sig, när han bytte av Fredrik Stoor och Samuel Holmén kom in i stället för Kennedy Bakircioglü i 73:e minuten.

Den duon visade ju framfötterna under januariturnén och tillhör också gänget med ental i landskamper som gärna vill med till EM.

Annons

Tjugo utespelare ska in i EM-truppen. Det gäller inte bara att ha individuella kvaliteter. Det gäller att passa in i mönstret också och Lars Lagerbäcks uttalade filosofi är att ha två spelare på varje plats.

Bara Brasilien i London den 26 mars återstår innan EM-truppen tas ut i början av maj. Nykomlingarna bankar allt ihärdigare på dörren - men det är trångt i dörröppningen. (TT:s utsände)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons